Bănci și Asigurări

Numărul de credite de consum s-a stabilizat la 3 milioane de conturi în ultimele 6 luni. Stocul a crescut în mai pentru a treia lună la rând

Numărul de credite de consum s-a stabilizat la 3...

Autor: Ciprian Botea

06.07.2014, 19:25 190
Numărul creditelor de consum s-a stabilizat la 3 mi­lioane de conturi în ultimele şase luni după ce ban­che­rii au pierdut mai mult de o treime din clienţi într-un interval de cinci ani, arată datele Biroului de Cre­dite. Determinantă pentru această evoluţie a fost acce­le­rarea vânzărilor de credite în lei pe fondul scăderii do­bânzilor şi revenirii apetitului pentru consum al populaţiei.
 
Stocul de credite de consum în lei a crescut cu circa 370 mil. lei în trei luni şi a ajuns la 23,4 mld. lei la finalul lunii mai. Creditele în lei au reluat creşterea după doi ani de scădere, dar deocamdată nu reuşesc să compen­seze erodarea stocului de împrumuturi în valută. Astfel, în pofida creşterii faţă de luna anterioară timp de trei luni consectutiv, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut creditul de consum în lei este în scădere.
 
Analiştii se aşteaptă totuşi ca ritmul de creştere al creditării în lei să accelereze în perioada următoare şi să susţină revenirea consumului privat.
 
„Deocamdată, revenirea consumului nu este susţinută de creditare sau de o îmbunătăţire vizibilă a sentimentului consumatorilor, ci mai degrabă de creşterea reală a salariilor. Totuşi, după o perioadă de creştere lentă, creditul în lei este pe cale să atingă un ritm de creştere de două cifre în câteva luni“, afirmă Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO