Bănci și Asigurări

Numerarul a revenit sub 38 mld. lei în septembrie, dar continuă creşterea anuală

Numerarul a revenit sub 38 mld. lei în septembrie, dar...

Autor: Andra Oprescu

28.10.2014, 00:00 300

Numerarul aflat în circulaţie a crescut cu peste 10% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 37,4 mld. lei.Totuşi, faţă de luna august, a existat o scădere de 1,6%, potrivit datelor BNR.  În luna august  numerarul ajunsese la un maxim istoric de 38 mld. lei (echivalentul a 8,5 mld. euro). Nivelul cash-ului din economie este de şase ori mai mare în prezent faţă de nivelul din urmă cu şase ani. Cea mai rapidă ascensiune a avut loc în perioada în care şi creditarea înregistra creşteri spectaculoase. Numerarul aflat în circulaţie în afara sistemului bancar a crescut cu 12% în 2013 faţă de anul anterior şi a ajuns la un maxim de 35 de miliarde de lei, creşterea cererii de monede fiind mai mare decât cea de bancnote, potrivit datelor din raportul anual al Băncii Naţionale.

Conform calculelor realizate de BNR, fiecărui locuitor îi reveneau la finalul anului trecut 41 de bancnote şi 122 de monede, cu 5 bancnote şi 15 monede mai mult decât la sfârşitul lui 2012. Creşterile anuale de la an la an ale numerarului vin în contextul în care numai 20% din clienţii băncilor din România utilizează cardul de debit ca mijloc de plată pentru cumpărăturile zilnice deşi aproape 70% din aceştia îşi încasează veniturile pe card, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO