Bănci și Asigurări

O bancă daneză oferă credite ipotecare cu dobândă negativă, de minus 0,5%

O bancă daneză oferă credite ipotecare cu dobândă negativă, de minus 0,5%

Autor: Mediafax

14.08.2019, 00:00 1600

O bancă daneză oferă credite ipotecare cu dobândă negativă, ceea ce înseamnă că clienţii sunt plătiţi pentru cumpărarea de proprietăţi cu bani împrumutaţi, relatează Huffington Post. 

Jyske Bank, a treia cea mai mare bancă independentă din Danemarca, a anunţat săptămâna trecută că potenţialii cumpărători de locuinţe pot lua o ipotecă pe 10 ani cu rată fixă, cu o dobândă de minus 0,5%. Instituţia financiară consideră că rata negativă a creditului va acţiona ca o subvenţie pe perioada rambursării, clienţii plătind ceva mai puţin decât suma datorată iniţial.

Măsura va stimula potenţialii cumpărători să continue să investească în imobiliare, împrumutând într-un moment în care banii sunt mai ieftini ca niciodată în Danemarca. Instituţiile financiare pot face bani chiar dacă ratele dobânzilor sunt negative. De exemplu, dacă o bancă împrumută de la banca centrală cu o rată a dobânzii de minus 1% şi oferă bani unui client cu minus 0,5%, realizează o marjă de profit de 0,5%.

De asemenea, clienţii va trebui să plătească comisioanele asociate contului lor. „Este un alt capitol din istoria ipotecii“, a declarat economistul Mikkel Hüegh de la Jyske Bank la o televiziune din Danemarca.

 „În urmă cu câteva luni, am fi spus că acest lucru nu va fi posibil, dar am fost surprinşi din nou, din nou, iar acest lucru deschide o nouă oportunitate pentru proprietarii de case.î Agenţia Bloomberg a anunţat recent că Nordea Bank Abp din Finlanda va oferi în Danemarca credite ipotecare pe 20 de ani fără dobândă, iar ratele pe 30 de ani vor fi disponibile cu o dobândă de 0,5%.

 
AFACERI DE LA ZERO