Bănci și Asigurări

O întrebare extrem de grea: cum pot rămâne economiştii oneşti

O întrebare extrem de grea: cum pot rămâne...

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2017, 00:00 269

Unii economişti şi-au ascuns interesele băneşti înaintea crizei financiare, inclusiv în Germania. La zece ani de la sfârşitul crizei, problema nu a fost încă rezolvată, scrie Handelsblatt.

Când vine vorba de cel mai amplu caz de fraudă fiscală din Germania din ultimele decenii, nu numai executivii bancari au fost cei care au purtat vina. Un număr de profesori de drept au fost de asemenea implicaţi în acest caz care a costat contribuabilii germani zeci de miliarde de euro. Profesorii au fost angajaţi de bancheri să redacteze rapoarte de specialitate şi chiar să publice articole academice prin care să dea asigurări că practicile fiscale ilegale au fost legale.

Aceştia nu au menţionat niciunde conflictele lor de interes. Însă nu exista nicio lege sau cod etic care să le ceară să facă acest lucru. Plăţile au fost un secret, dar nu şi problema. În 2013, Consiliul de Ştiinţe al Germaniei a avertizat că volumul în creştere de muncă de consultanţă pune în pericol independenţa academică a experţilor.

Consiliul a dat exemplul asociaţiei germane a economiştilor, care a adăugat reguli privind conflictele de interes în codul său de etici în 2012, ca model de bune practici. A trebuit să vină Hollywoodul pentru a zgudui aceste profesii pe ambele maluri ale Atlanticului.

În filmul de Oscar „Inside Job“, Fred Mishkin, fost angajat al Rezervei Federale americane, încearcă nervos să explice de ce a lăudat condiţia excepţional de bună a băncilor islandeze - cu puţin timp înainte ca acestea să se prăbuşească - în schimbul unui comision gras. Mishkin nu este singurul exemplu al legăturii obscure dintre activitatea de cercetare a profesorilor şi interesele lor financiare. Ulterior, Asociaţia Economică Americană le-a cerut membrilor ei să facă publice orice conflicte de interese din lucrările lor sau din declaraţiile lor publice. Instituţia germană echivalentă a făcut la fel. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO