Creditul cu dobândă subvenţionată prin programul „Mihail Kogălniceanu” s-a transformat dintr-o măsură de relansare a economiei într-o capcană pentru firmele mici şi mijlocii care s-au trezit brusc că trebuie să suporte integral dobânzile după ce au trecut printr-un proces complicat şi de durată de aprobare a dosarului de credit. Vânzarea de credite Kogălniceanu a fost suspendată de către bănci pentru că, deşi au trecut două luni şi jumătate din acest an, Guvernul nu a aprobat plafonul de subvenţii pentru 2013. „Clienţii achită
de circa patru luni integral dobânzile datorate pentru că în luna decembrie a fost sistată plata subvenţiilor. Este necesară o regândire a programului”, au declarat pentru ZF surse bancare. Agenţia guvernamentală care gestiona acest program s-a desfiinţat luna trecută, fără ca obligaţiile sale să fie transferate altei instituţii.
Circa 800 de companii au luat credite prin acest program, valoarea totală a finanţărilor ridicându-se la circa 90 mil. lei la finalul anului trecut, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Fondul garanta în proporţie de 80% aceste linii de finanţare. Liniile de finanţare acordate în cadrul programului puteau fi accesate de firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro, 70% din dobândă fiind subvenţionată de stat.
Subvenţia acordată de stat era principalul avantaj al unei astfel de finanţări, în condiţiile în care dobânzile practicate de bănci nu erau mai mici decât în varianta unei linii de finanţare standard. Bugetul de stat pe 2013 cuprindea şi cheltuieli de 16 mil. lei cu subvenţionarea dobânzilor la creditele acordate IMM-urilor, dar deocamdată hotărârea privind continuarea programului nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels