Bănci și Asigurări

O nouă companie de evaluare a creditului creşte pe lângă Kremlin

O nouă companie de evaluare a creditului creşte pe...

Autor: Ştefan Deleanu

31.03.2016, 20:09 244

Ruşii propun o alternativă la agenţiile de rating consecrate, Moody’s, Fitch şi S&P’s, printr-o firmă la care au atras acţionari precum mari bănci din Europa cum ar fi Italienii de la UniCredit şi austriecii de la Raiffeisen. ACRA plănuieşte să evalueze până la 70 de bănci şi afaceri în cursul anului 2016.

Analytical Credit Rating Agency, abreviat ACRA, noua agenţie de rating rusească începe să îşi justifice existenţa pe fondul retragerii Moody’s din Rusia, în timp ce Standard&Poor’s încearcă să negocieze cu banca centrală asupra rămânerii lor pe piaţa rusească sub imperiul noilor legi.

Moody’s şi Fitch doresc să iasă de pe piaţa rusă deoarece nu sunt de accord cu reglementările ce se impun în activitatea lor, reglementări care se crede că au venit pe fondul retrogradării marilor companii ruseşti şi a credit ratingului pentru investiţiile din Rusia per total.

Acordarea de rating “junk” pentru Rusia a fost o mişcare percepută de către Kremlin ca fiind încă un atac asupra infrastructurii financiare a Federaţiei Ruse, din motivaţii politice ale vestului.

Anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă a atras după sine penalităţi din partea SUA şi Uniunii Europene, una dintre consecinţe fiind absenţa rating-urilor băncilor şi asupra marilor afaceri deţinute de către oligarhii ruşi ce au fost ţintă a acestor sancţiuni. Într-o formă de a răspunde, oarecum de aşteptat din partea ruşilor, s-a creat o agenţie de creditare rusească, care se declară a fi independentă de orice imixtiuni politice.

Lansarea ACRA văzută ca un competitor direct al marilor firme de rating pe piaţa domestică a Federaţiei Ruse, poate fi considerată atât o mişcare economică căt şi una politică. Economică prin încercarea de a avea o alternativă de urgenţă pentru a evita ulterioarele dezorientări de pe piaţa financiară din Rusia. Din punct de vedere politic, mai mult ca afirmaţie a capacităţii Rusiei de a fi independentă faţă de cele 3 mari agenţii de credit rating Moody’s, Standard&Poor’s care au centrele în SUA şi Fitch Group care este bazată atât în New York cât şi în Londra. Lipsa unor rating-uri a atras după sine o dificultate în luarea de decizii din partea Băncii Centrale şi a Ministerului de Finanţe din Federaţia Rusă.

Încă din luna iulie 2015 s-a discutat creearea unui evaluator al creditului, la discuţii au participat lideri din Brazilia, Rusia, India, China şi Afirca de Sud care s-au întrunit în Ufa, Rusia. Banca Rusiei a iniţiat, atunci, procesul de creare al unei noi companii care să fie conformă cu standardele ruseşti. Noua companie se va concetra mai întâi pe Rusia pentru ca mai apoi să îşi extindă activitatea în Uniunea Economica Eurasiatică.

Analytical Credit Rating Agency are 27 de acţionari, fiecare cu un procent de 3,7%, care au adus capital în valoare de 3 miliarde de ruble (aproximativ 38,6 milioane de euro). Printre acţionari sunt numai companii mari, dintre care remarcăm: O1 Group, UniCredit Bank, Gazprombank, Raiffeisen Bank, Sistema JSFC, Sberbank, Alfa-Bank, Credit Bank of Moscow, Moscow Exchange, VTB. Această formă de a structura acţionariatului este adoptată în ideea de a împiedica influenţarea din partea acţionarilor a rating-urilor date de către companie.

“Munca… a început înaintea retrogradărilor recente… Creaţia unei noi agenţii de rating este o decizie de business foarte bine gândită şi ponderată, bazată pe nevoia dezvoltării unei infrastructuri financiare în Rusia” Afirma Ekaterina Trofimova pentru Reuters. Ekaterina Trofimova a lucrat pentru Standar&Poor’s la Paris specializată fiind pe partea de est a Europei, iar din 2011 a fost vicepreşedinte al Gazprombank a treia cea mai mare bancă din Federaţia Rusă, în momentul de faţă aflându-se la conducerea ACRA.

 

Printre figurile importante ce s-au raliat în spatele acestui proiect se numără:

Karl Johansson - Preşedinte al consiliului de administraţie ACRA - a lucrat la Ernst&Young CIS ca Managing Partner şi a fost coordinator al Foreign Investment Advisory Council pentru guvernul rus.

Ekaterina Trofimova – CEO ACRA - a lucrat ca analist financiar şi director al Standard&Poor’s

Thomas Missong – din 2010 Presedintele Asociaţiei Europene a Agenţiilor de Credit Rating EACRA (Paris, France), Director la RATINGPLATFORM, companie de cercetare în domeniul de Credit Rating.

Anouar Hassoune – a lucrat la Moody’s, Standard&Poor’s, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, în present este fondator şi director al West Africa Rating Agency şi managing partner la Euris Group.

Vincent Truglia – 35 de ani de experienţă pe pieţele financiare, din care 15 ani în cadrul Moody’s, fiind şi Managing Director al echipei ce analizeaza riscurile suverane, acesta a fost şI consultant pentru INCRA, agenţie non-profit internaţională de credit rating

În momentul de faţă ACRA reprezintă o entitate necesară pentru dezvoltarea sectorului financiar din Federaţia Rusă, deoarece rating-urile le sunt necesare companiilor şi băncilor în operaţiunile lor zilnice şi în accesarea de fonduri de la banca centrală.

Analytical Credit Rating Agency ar putea deveni un instrument util pentru investitorii de pe piaţa rusă, însă nu reprezintă un instrument care singur este sufficient pentru a lua o decizie, mulţi investitori cel mai probabil rămânând sceptici în faţa ratingurilor ruseşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO