Bănci și Asigurări

O nouă reducere a dobânzii BNR ar putea urma în februarie, conform Capital Economics

O nouă reducere a dobânzii BNR ar putea urma în...

Autor: Luiza Chiroiu

09.01.2015, 14:53 276

Mai mult decât atât, analiştii firmei de consultanţă din Mare Britanie anticipează o nouă scădere a dobânzii, la 2%, până la finalul anului.

îConsiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2,25 puncte.

Tot miercuri, Isărescu a afirmat că inflaţia va rămâne în următoarele luni sub 1,5%, limita inferioară a intervalul ţintit, de 2,5% plus/minus un punct procentuale.

Economiştii de la Capital Economics apreciază că Europa Centrală şi de Est nu este ferită de efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro, dar este mai puţin vulnerabilă comparativ cu perioada 2011-2012, întrucât regiunea a redus dependenţa de sursele de finanţare străină. Această dependenţă a reprezentat principala sursă de contagiune în urmă cu trei ani, când au existat speculaţii privind ieşirea Greciei din zona euro, consideră analiştii.

Referindu-se la situaţia din Grecia, guvernatorul BNR a afirmat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro reprezintă un pericol mare, pe care BNR îl are în vedere. În ceea ce priveşte o eventuală contaminare a sistemului bancar, şeful băncii centrale afirmă că aceasta ar fi limitată, fiind vorba de bănci româneşti cu capital grecesc, autorizate şi supravegheate de BNR, şi nu de bănci greceşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO