Bănci și Asigurări

O problemă care nu se mai termină: Băncile mai au în bilanţuri credite neperformante de peste 25 mld. lei

O problemă care nu se mai termină: Băncile mai au în...

Autor: Anelis Baciu

01.06.2017, 00:07 1928

Băncile locale mai au în bilanţuri credite neperfor­man­te în valoare de 25,1 miliarde de lei (5,6 mld. euro), potrivit datelor Băncii Na­ţio­nale. BNR pre­cizează că pro­cesul de curăţare a bilan­ţurilor a încetinit înce­pând cu ultimul trimestru al anului trecut şi atrage aten­ţia că un volum ridicat al creditelor neper­for­man­te generează pro­bleme prin utilizarea intensivă de ca­pital în scopul acoperirii pier­derilor.

Anul trecut băn­cile lo­ca­le au vândut credite ne­performante în valoare de 1,4 mld. euro, o valoarea apre­ciată de BNR ca fiind „consistentă“.

Spre comparaţie, în 2015 tran­zacţiile cu credite neperfor­mante au cumulat 2,5 mi­liarde de euro.

După vânzările succe­si­ve din ultimii ani, rata cre­ditelor neperformante în sistemul bancar româ­nesc a coborât sub pragul de 10%, ajungând la finele lunii martie a acestui an la 9,4%.

Cea mai ridicată rată a neperformanţei este înre­gis­trată în cazul creditelor acordate companiilor, de aproa­pe 20%, iar cel mai riscant portofoliu este cel ga­rantat cu imo­bile comerciale, unde rata creditelor ne­performante a crescut de la 20,4% în septembrie 2016  la 21,4% în ianuarie 2017. Pe de altă parte, sectorul populaţiei are o rată de neperformanţă semnificativ mai redusă, respectiv de 7,4 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO