Bănci și Asigurări

O veste bună: Încrederea investitorilor şi a companiilor se află în creştere în Germania şi SUA

O veste bună: Încrederea investitorilor şi a...

Autor: Dorin Oancea

17.06.2020, 09:13 45

Încrederea investitorilor s-a ameliorat în Germania pentru a treia lună consecutiv în iunie, indicatorul ZEW urcând la maximul din mai 2015), evoluţie care exprimă premise de relansare economică cu un ritm puternic după şocul indus de pandemie, arată un raport la Băncii Transilvania. 

Evoluţia este influenţată de amplele programe anunţate recent pentru susţinerea procesului de relansare.

Ameliorarea încrederii investitorilor, deciziile recente ale băncilor centrale din SUA şi Japonia, informaţiile din sfera companiilor şi evoluţiile din pieţele internaţionale de materii prime au avut impact pe piaţa financiară marţi. Rata de dobândă la titlurile de stat germane pe scadenţa 10 ani a urcat la -0.428%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 3.4%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0.49% la 1.1308 (referinţa BCE).

În SUA, încrederea constructorilor de case s-a ameliorat în iunie (indicatorul NAHB în urcare cu 21 puncte lună/lună la 58 puncte, maximul din martie). Totodată, industria şi comerţul cu amănuntul au crescut în mai cu ritmuri lunare de 1,4%, respectiv 17,7%, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare.

În discursul susţinut în Congres Preşedintele FED a atras atenţia cu privire la incertitudinea asociată procesului de relansare economică post-pandemie, recomandând implementarea de noi programe fiscal-bugetare pentru susţinerea economiei.

Ştirile macroeconomice, din sfera companiilor (Apple, Schlumberger) şi evoluţiile din pieţele internaţionale de materii prime au influenţat piaţa financiară marţi. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a crescut la 0,741%, indicele Dow Jones a urcat cu 2%, iar dolarul s-a depreciat cu 0,49% raportat la euro (cursul BCE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO