Bănci și Asigurări

O veste bună: ING aşteaptă o inflaţie în scădere în septembrie

O veste bună: ING aşteaptă o inflaţie în scădere...

Autor: Mediafax

09.10.2018, 00:00 121

Rata anuală a inflaţiei din septembrie, care urmează să fie anunţată oficial de Institutul Naţional de Statistică miercuri, este prognozată să scadă, susţin economiştii de la ING Bank România.

„În România, ne aşteptăm ca rata anuală a inflaţiei din septembrie să scadă cu 0,4 puncte procentuale, până la 4,7% pe an, pe măsură ce impactul bazei statistice - anul trecut, în aceeaşi perioadă, a fost introdusă supraacciza pentru combustibil - depăşeşte creşterea recentă a preţurilor la petrol”, se scrie într-o analiză a ING Bank România, semnată de Ciprian Dascălu, economistul-şef, şi de Valentin Tătaru.

Astfel, inflaţia va scădea ca urmare a diminuării impactului supraaccizei la carburanţi, deşi preţul barilului Brent a urcat de la 56 de dolari la 83 de dolari în ultimul an.

Această evoluţie este în concordanţă cu cea mai recentă estimare a Băncii Naţionale a României din august, se subliniază în analiza ING Bank România.

Cu fundalul extern care nu ajută deloc, economiştii citaţi se aşteaptă la o depreciere a leului în faţa euro, iar în această săptămână să fie cotat în intervalul 4,6600-4,6800 lei pentru un euro. „Este dificil să se anunţe momentul când BNR îşi va schimba zona de confort spre un curs mai ridicat faţă de cât este în prezent”, mai susţin economiştii de la ING Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO