Bănci și Asigurări

O veste mai puţin bună pentru creşterea economică: Producţia industrială a avut în iulie, faţă de iunie, a doua cea mai mare scădere din ultimii doi ani

O veste mai puţin bună pentru creşterea economică:...

Autor: Iulian Anghel

13.09.2018, 00:05 303

Producţia industrială a scăzut în iulie faţă de iunie cu 3% pe datele ajustate ( 0,6% brut), aceasta fiind cea mai puternică scădere lună/lună din acest an şi a doua ca mărime din ultimii doi ani. Căderi s-au înregistrat şi în Europa, ceea ce, din nou, nu este bine, având în vedere că o parte din componentele industriale fabricate în România merg în Occident.

Potrivit datelor INS, în primele şapte luni din an, an/an, producţia industrială a crescut, totuşi, cu 5,5% pe datele ajustate şi cu 4,6% pe date brute, ceea ce oferă încă motive de optimism în privinţa evoluţiei industriei pe întreg anul, industria însemnând 23-24% din economie, pe partea de formare a PIB. Pe de altă parte, industria merge, tradiţional, mai bine în prima parte a anului şi ce se pierde în această parte cu greu mai poate fi recuperat în a doua parte.

În semestrul întâi din 2018, in­dus­tria a contribuit cu 1% la creş­terea eco­no­mică de 4%. În semestrul întâi din 2017, contribuţia a fost de 1,7%, la o creş­tere economică de 5,8%. Pe tot 2017, industria a crescut cu 8,2%. Is­pra­va cu greu mai poate fi repetată a­nul acesta şi din cauza efectului de bază.

Când BCR, cea importantă bancă din sistem după active, a reevaluat creşterea economică pe 2018 de la 4,1% la 3,8%, economistul-şef al băncii, Horia Braun, a justificat această revizuire, între altele, pe investiţiile care au dezamăgit în S1 şi pe încetinirea industriei.

De obicei, luna iulie este mai slabă şi înregistrează scăderi. Scăderea din iulie curent faţă de luna anterioară, este a doua cea mai mare din ultimii doi ani. Partea şi mai puţin bună este că şi Europa a încetinit mai mult. În iulie faţă de iunie producţia industrială a scăzut în UE cu 0,7% (date ajustate), iar în zona euro cu 0,8%. Industria Germaniei, principalul partener al României la exporturi, a scăzut cu 1,8%, potrivit datelor de miercuri ale Eurostat, oficiul european de statistică.

În iulie 2018, comparativ cu iulie 2017, producţia industrială a scăzut pe date ajustate, cu 0,1% în zona euro şi a crescut cu 0,8% în UE. Din acest punct de vedere industria României a stat mai bine pentru că a crescut cu 4% iulie/iulie.

„Creşterea de 4% pe parcursul lu­nii iulie este umbrită de o contracţie mai îngrijorătoare, de 3% lună/lună, ceea ce confirmă o perioadă mai slabă pen­tru economia românească“, co­men­tează, într-o notă, Ciprian Das­călu, economistul-şef al ING Bank.

Pe de altă parte, comenzile noi în industria prelucrătoare – care contribuie în mod substanţial la export – s-au majorat, an/an, în iulie, cu 29,3%, iar la şapte luni cu 19,8%. Au crescut bunurile de capital, an/an, cu 39,4% în iulie şi cu 24% la şapte luni, ceea ce, în opinia economistului-şef al Băncii Transilvania, consemnată într-un raport al băncii, „exprimă continuarea ciclului investiţional în trimestrele următoare“.

iulian.anghel@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO