“Suntem în faţa unui ciclu economic extraordinar, asta înseamnă că România urmează să beneficieze de peste 100 de miliarde de euro până în 2027. Aici avem PNRR, unde urmează să primim 29,2 miliarde de euro, Politica de Coeziune cu 43,5 mil euro, avem Fondul de Modernizare cu 13 miliarde de euro. În februarie se asteaptă lansarea altor apeluri focusate pe energie regenerabilă atât pentru mediul privat şi public, investiţii în energie eoliană sau panouri fotovoltaice”, a declarat Oana Bâra, Coordonator Programe de Finanţare BCR în cadrul conferinţei ZF ROREG-Alba Iulia „De la idee la business inteligent, cu finanţări europene”.
Viitorul pe hârtie arată foarte bine, de aceea sunt importante parteneriatele între mediul privat şi cel public, ţine de noi să transformăm aceste oportunităţi care sunt acum doar pe hârtie, potrivit ei.
“Dacă este să ne referim la temele principale acum discutăm de inovare, competitivitate, eficienţă energetică care de un an încoace este o temă stringentă. Sunt soluţii pentru a primi sprijin să faceţi genul acesta de investiţii, discutăm de energie regenerabilă, despre digitalizare. Aici aş vrea să vă prezint o oportunitate concretă, care se va materializa curând. Din 1 februarie se pot depune proiecte pentru digitalizarea IMM-urilor, există un ghid final al solicitantului, până pe 31 martie veţi putea să depuneţi şi proiecte. Se pot face achiziţii hardware, software, tehnologii înalte, discutăm de granturi de până la 100.000 de uro, contribuţia fiind de cel puţin 10%. Strict acest apel este destinat IMM-urilor care nu au activitate de IT. De exemplu o spălătorie auto poate să aplice la acest apel şi să implementeze soluţii pentru digitalizarea afacerii, de la un simplu site de prezentare, magazin online, până la integrarea unor soluţii, bugetul disponibil la nivel naţional va permite finanţarea a peste 5.500 de companii”.
Ea a mai spus că BCR a pregătit un ghid practic care este disponibil online pe site-ul compaiei, sunt sintetizate acolo sutele de pagini din ghidul oficial al solicitantului astfel încât fiecare să îşI dea seama dacă este oportun să aplice pentru acest apel.
“Am schiţat o serie de sfaturi în accesarea şi implementarea proiectelor din fonduri UE. Îndemnul este de a avea o strategie şi să căutaţi acele granturi în linie cu strategia, să vă ajute să puneţi în practică strategia, fondurile trebuie să ajute strategia de business. Un alt sfat este informarea: este important să vă căutaţi informaţiile în surse de încredere”.
Ea a mai adăugat că banii vin la pachet cu o serie de responsabilităţi.
“Se întâmplă să fim încântaţi că putem accesa 500.000 de euro dar fără să citim obligaţiile. Banii vin la pachet cu o serie de responsabilităţi. La fel de important este că trebuie să ne asigurăm că avem la dispoziţie toate resursele necesare pentru implementarea proiectului: resursa financiară este importantă, dar nu trebuie neglijate resursele umane şi tehnologice, e nevoie să ştim că putem duce la bun final proiectul. Sfatul de final este legat de durabilitatea proiectului, pentru acea investiţie pe care o facem cu bani proprii sau atraşi trebuie să ne asigurăm că firma va funcţiona încă 3-5 ani după”.
Mai mult, ea mai spus că relaţia cu banca ar trebui să existe încă de la început, în cazul unui proiect aprobat sunt acele nevoi de care discutam, să asiguri un cash flow fluid al proiectului, este important să ştii că ai sursele de finanţare şi pentru cheltuieli neeligibile, este nevoie să ştii că poţI susţine proiectul.