Bănci și Asigurări

Oana Macoveiciuc, BCR: Trăim un moment extraordinar în România. Proiectele de infrastructură nu au mai existat la acest nivel. Avem bani, ele sunt finanţate, dar nivelul de garanţii, de instrumente de garantare este fără precedent. Piaţa nu este pregătită într-o oarecare măsură şi din acest motiv credem că este nevoie de un dialog continuu între toate părţile implicate.

ZF Bankers Summit 2024

Oana Macoveiciuc, BCR: Trăim un moment extraordinar în...

Autor: Mircea Nica

17.06.2024, 16:03 165

România se află într-un moment important în care proiectele de infrastructură nu au mai fost de o asemenea magnitudine şi deşi există bani, sunt finanţate, nivelul de garanţii şi de instrumente de garantare este fără precedent, astfel există nevoia de un dialog continuu între toate părţile implicate, a explicat Oana Macoveiciuc, Head of Industry, BCR, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2024, ziua 1.

“Trăim un moment extraordinar în România cum nu a mai fost. Proiectele de infrastructură nu au mai existat la acest nivel. Avem bani, ele sunt finanţate, dar nivelul de garanţii, de instrumente de garantare este fără precedent. Piaţa nu este pregătită într-o oarecare măsură şi din acest motiv credem că este nevoie de un dialog continuu între toate părţile implicate. “

Ce a mai spus Oana Macoveiciuc, Head of Industry, BCR:

 

♦ În soldul de credit corporate, martie în acest an, am avut o creştere de 7% an/an, într-adevăr pentru zona de investiţii a fost 20% comparativ cu 30% anul trecut. Avem semne bune că va rămâne pe un trend pozitiv creditarea anul acesta, în special în zona de IMM, unde vedem mai multe surse de finanţare pentru investiţii în zona de digitalizare, automatizare, schimbare de tehnologie, tehnologie verde.

♦ Sperăm la un procent mai ridicat la zona de investiţii şi co-finanţare pentru fonduri europene pentru că avem acele fonduri europene de 80 mld. euro care trebuie accesate până în 2030. Din acest motiv, în orice discuţie pe care o avem cu mediul de business recomandăm soluţii de finanţare cât mai diversificate, de la credite bancare, fonduri europene, finanţări cu garanţie de la stat, finanţari pe piaţa de capital sau atragerea de finanţări de la investitori privaţi.

♦ Noi vedem o creştere economică pentru anul acesta de 2,6%, în creştere de la 2% anul trecut şi sperăm într-o revitalizare a industriei pe baza investiţiilor din fonduri europene şi bineînţeles pe investiţiile de marea infrastructură susţinută de stat.

♦ La martie avem 20% din creditele acordate din zona de corporate pe zona de investiţii. Am aprobat undeva la 2,8 mld. lei credite corporate din care 20% au fost de investiţii.

♦ Aş adresa o industrie în focus acum, zona de construcţie. Există proiecte, dar de exemplu aproape toţi jucătorii locali, inclusiv şi cei internaţionali să îşi atingă limitele de finanţare să-şi emită acele bonduri pentru participaţie la licitaţie, pentru a garanta performanţa şi a primi avansul. Proiectele sunt foarte mari, limitele de care au nevoie aceste companii sunt foarte mari, dată fiind amploarea proiectelor şi este nevoie de dialog constant între bănci, autorităţi, beneficiarii care cer aceste instrumente de garantare şi companiile de asigurări.

♦ Cred că prin înţelegerea businessului şi ieşirea din paradigma de a avea discuţii strict legate de finanţare cred că am putea să preîntimpinăm anumite cazuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels