Bănci și Asigurări

Obiectivul Credit Europe Asigurari: 1,5% din piata asigurarilor generale dupa primul an

Obiectivul Credit Europe Asigurari: 1,5% din piata asigurarilor generale dupa primul an

Muammer Ucarer, director general al FIBA Asigurari: Credem ca datorita gradului inca scazut de penetrare al asigurarilor, piata romaneasca are un potential mare si creste cu un ritm mult mai rapid decat cel al economiei per ansamblu.

26.03.2007, 22:58 88

Grupul financiar turc FIBA are in plan sa detina 1,5% din piata asigurarilor generale pana in 2008 prin nou infiintata companie de asigurare FIBA Asigurari.
"Credem ca datorita gradului inca scazut de penetrare al asigurarilor, piata romaneasca are un potential de crestere puternic, si creste cu un ritm mult mai rapid decat cel al economiei per ansamblu", a declarat pentru ZF Muammer Ucarer, director general al FIBA Asigurari. In lunile urmatoare, compania isi va schimba denumirea in Credit Europe Asigurari ca urmare a schimbarii denumirii grupului Finans in Credit Europe, dupa ce National Bank of Greece a achizitionat anul trecut Finans Turcia, operatiunile din Romania nefiind incluse in tranzactie.
"Targetul nostru este sa avem o cota de 1,5% din piata asigurarilor generale in 2008. Vom fi o companie de asigurare orientata catre crestere dar nu numai a cotei de piata, ci si a profitabilitatii si a nivelului calitatii serviciilor", a spus Ucarer. Grupul FIBA este prezent pe piata romaneasca de sapte ani prin intermediul Credit Europe Bank Romania (fosta Finansbank) si Credit Europe Leasing Romania (fosta Finans Leasing).
"Consideram asigurarile ca parte a serviciilor financiare si planuim sa crestem gama de servicii financiare prin introducerea de produse de asigurare", a mai spus directorul general al FIBA Asigurari.
Noua companie de asigurare a celor de la Credit Europe va activa pe piata asigurarilor non-viata, care a generat anul trecut un volum al primelor brute subscrise in valoare de 1,3 miliarde de euro, adica 81% din totalul pietei asigurarilor.
"Ne vom concentra pe linii personale precum asigurari de accidente, asigurari de locuinte, asigurari de raspundere, asigurari de calatorie, asigurari auto, dar si asigurari pentru intreprinderi mici si mijlocii", a explicat Ucarer. Chiar daca aceasta companie de asigurare va activa pe asigurari generale, FIBA Asigurari nu exclude posibilitatea activarii si pe alte segmente ale pietei asigurarilor.
"In viitorul apropiat am putea considera posibilitatea de a intra pe asigurari de viata, precum si pe piata pensiilor private", a adaugat el.
FIBA Asigurari va utiliza pentru distribuirea produselor de asigurare retelele de unitati ale Credit Europe Bank si Credit Europe Leasing, ceea ce inseamna 100 de puncte de vanzare la nivel national.
"In prima faza intentionam sa folosim drept canale de distributie reteaua de sucursale a bancii si a companiei de leasing. De asemenea, consideram posibilitatea folosirii si a altor canale de distributie precum brokerii sau agentiile care se potrivesc structurii de produse si a filozofiei noastre de marketing, precum si posibilitatea vanzarilor directe prin Internet, call-center sau echipe de vanzari", a spus Ucarer. Noua Credit Europe Asigurari va avea o echipa formata din 60 de angajati pana la sfarsitul lui 2008.
Romania este a doua tara unde grupul FIBA decide sa-si deschida o companie de asigurare dupa Turcia, tara in care activeaza de peste sapte ani pe piata asigurarilor generale. Compania turca avea in 2006 circa 1,6 milioane de clienti si venituri de 117 milioane de euro. "Credem ca experienta grupului pe piata asigurarilor din Turcia, precum si experienta pe piata financiara din Romania ne vor ajuta in atingerea obiectivelor noastre", a afirmat Ucarer.
FIBA nu este singurul grup financiar de pe piata financiara locala care a decis sa intre pe asigurari: printre alte grupuri care au aplicat aceasta strategie se numara Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si mai nou grecii de la EFG Eurobank, care si-au deschis in acest an doua companii de asigurare.
Piata asigurarilor a inregistrat unul dintre cele mai dinamice cresteri dintre sectoarele economiei, inregistrand un ritm de 33% in 2006, ajungand la un nivel record de 1,6 miliarde de euro. Peste 80% din piata a fost reprezentata de asigurarile generale ce au generat venituri de 1,3 miliarde de euro, in timp ce asigurarile de viata au subscris prime brute in valoare de 300 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO