Bănci și Asigurări

Obligaţiunile Patria Bank de 8,2 mil. euro au intrat ieri la tranzacţionare la BVB: dobândă fixă de 6,5% şi scadenţă în octombrie 2028

Obligaţiunile Patria Bank de 8,2 mil. euro au intrat...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2020, 11:11 1195

Patria Bank (simbol bursier PBK), bancă controlată în proporţie de 83,2% de fondul de investiţii EEAF Financial Services din Amsterdam, condus de Horia Monda, a listat astăzi obligaţiuni de 8,19 milioane euro la BVB, sub simbolul PBK28E.

Cele 16.374 de obligaţiuni subordonate emise în euro de Patria Bank sunt scadente peste 8 ani, având o dobândă fixă de 6,50%, plătibilă semestrial. Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 500 de euro.

Obligaţiunile au fost emise în urma unui plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie. Subscrierea minimă a fost de 25.000 de euro. 

“Cele două emisiuni de obligaţiuni încheiate cu succes de Patria Bank sunt o dovadă în plus că piaţa de capital şi cea bancară sunt complementare în susţinerea economiei româneşti. Aproape o treime dintre băncile din sectorul bancar românesc sunt prezente la Bursa de Valori Bucureşti, fie prin emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni, ceea ce ne bucură deoarece este o dovadă de netăgăduit a colaborării dintre cele două sectoare financiare. Doar în ultimii doi ani, la BVB au fost peste 30 de runde de finanţare a căror valoare a depăşit 2 miliarde de euro. Aceşti bani au fost atraşi de bănci şi companii private, chiar şi de Ministerul Finanţelor Publice şi mai sunt multe companii în pregătire pentru venirea la Bursa de Valori Bucureşti”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Patria Bank a emis obligatiuni subordonate şi în anul 2019, emisiunea având o valoare totala de 5 milioane euro şi fiind tranzacţionată la BVB cu simbolul PBK27E. Acţiunile băncii sunt tranzacţionate, la rândul lor, la Bursa de Valori Bucureşti, cu simbolul PBK.

„Patria Bank marchează încheierea cu succes a unei noi emisiuni de obligaţiuni prin listarea lor la Bursă astăzi. Semnificaţia acestei noi emisiuni este mult mai amplă pentru noi: într-un 2020 care a adus multe provocări, faptul că avem încrederea investitorilor este un vot pozitiv pentru direcţia pe care o urmăm în Patria Bank. De asemenea, creditele nou-acordate în primele 9 luni ale anului, în valoare de peste 603 milioane lei, confirmă şi capacitatea de adaptare a organizaţiei la scopul declarat şi asumat de a contribui la susţinerea antreprenoriatului românesc şi bunăstarea financiară a clienţilor noştri, persoane fizice şi companii” a declarat Daniela Iliescu, Director General, Patria Bank.

În 2020, TradeVille a intermediat peste 50% din plasamentele de acţiuni şi obligaţiuni corporative pentru companii din diferite industrii: Norofert (îngrăşăminte organice), Bittnet Systems, iHunt Technology şi Safetech Innovations (tehnologie şi servicii IT), Agroland şi MAMBricolaj (agricultură şi bricolaj), Libra Internet Bank (servicii financiare), respectiv Patria Bank.

Grupul Patria Bank este deţinut majoritar de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO