Bănci și Asigurări

Octavian Oprea, Autoritatea pentru Digitalizarea României: În componenta C9 pentru digitalizare din PNRR, IMM-urile vor avea posibilitatea să semneze până la 5.400 de contracte de finanţare pentru transformarea digitală şi tehnologică

Videoconferinţa ZF & BRD. Finanţări europene pentru digitalizarea României

 Octavian Oprea, Autoritatea pentru Digitalizarea...

Autor: Ramona Cornea

19.05.2022, 15:36 293

În componenta C9 pentru digitalizare din PNRR, IMM-urile vor avea posibilitatea să semneze până la 5.400 de contracte de finanţare pentru transformarea digitală şi tehnologică, afirmă Octavian Oprea, vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României. 

 
”În PNRR există componenta C9 care are ca temă principală suportul pentru sectorul privat, dezvoltare, inovare. În această componentă, IMM-urile vor avea posibilitatea să semneze până la 5.400 de contracte de finanţare pentru transformarea digitală şi tehnologică a activităţii pe care o desfăşoară. Noi ne propune ca această componentă să revină Autorităţii pentru Digitalizarea României, contractele să fie aprobate, iar sumele să fie distribuite prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale, un organism intermediar care şi-a demonstrat competenţa pe POC”, a declarat Octavian Oprea în cadrul videoconferinţei ZF & BRD. Finanţări europene pentru digitalizarea României. 
 
Ce a mai declarat Octavian Oprea în cadrul videoconferinţei: 
 
• PNRR este cel mai spumos subiect, este schema pe care o aşteaptă toată lumea, se vorbeşte de aproape doi ani despre acest PNRR şi am intrat în linie dreaptă, am început să atingem jaloane în marea majoritate a lor. Din păcate, pe unele nu am reuşit să le atingem, dar în urma discuţiilor pe care le vom avea cu Comisia Europeană se vor găsi circumstanţe atenuante pentru a nu pierde sume de bani. 
 
• Apetenţa pentru consumul banilor europeni şi know-how-ul necesar sunt mult mai mari în zona privată decât în cea publică. În zona publică intervine birocraţia şi s-au pierdut bani de multe ori pentru că nu s-au depus proiectele la timp, planurile de business nu au fost coerente şi aşa mai departe. 
 
• Autoritatea pentru Digitalizarea României va gestiona un program foarte important, Programul Operaţional Creştere Inteligentă Digitalizare şi Instrumente Financiare, unde vom avea şi o componentă dedicată privaţilor. Încă discutăm pe proporţia sumelor pe care le vom aloca pe public şi către privat. Ne dorim ca proiectele pe POCIDIF să se poată depună până la sfârşitul anului acesta. 
 
• Suma totală alocată pe C9 în momentul de faţă este de 2,5 mld. euro, dar aici intră şi zona de cercetare şi inovare. Sperăm să fie sume de la 100.000 de euro în sus până la 500.000 de euro sau poate mai mult per companie.  Sunt eligibile toate companiile mici şi mijlocii din România care doresc să-şi transforme activitatea din punct de vedere digital, indiferent că este un IMM care se ocupă de producţia şosetelor sau o companie care livrează software. 
 
• În afară de 2,5 mld. euro – Avem componenta 7 pentru digitalizarea administraţiei publice, de aproape 1,89 mld. euro, dintre care 560 de milioane de euro se duc către celebrul cloud guvernamental, iar restul de bani se duc către proiectele particulare pe care le-au depus instituţiile publice. Da, sunt 4,4 mld. euro pentru digitalizare, inovare şi cercetare care trebuie cheltuiţi în următorii şase ani. 
 
• Noi răspundem în mare parte de componenta 7 şi o mică parte din componenta 9.  
 
• Eu de la PNRR îmi doresc creşterea nivelului de competenţe digitale, atât în instituţiile publice, cât şi în rândul marii mase a populaţiei, îmi doresc implementarea unor sisteme informatice care, odată cu trecerea perioadei de sustenabilitate, să nu devină o corvoadă pentru statul român. 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO