Bănci și Asigurări

Octombrie a readus deficitul de lichiditate pe piaţa interbancară. Împrumuturile de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR cu o dobândă de 2% pe an au urcat în octombrie la maximul acestui an, depăşind 2,3 mld. lei. Împrumuturile repo, cu o dobândă de 1,5%, au ajuns la 1,2 mld. Lei

Octombrie a readus deficitul de lichiditate pe piaţa...

Autor: Claudia Medrega

10.11.2020, 09:30 180

♦ Suma cerută de bănci de la BNR prin facilitatea de urgenţă Lombard a urcat în octombrie la 2,3 mld. lei, maximul anului 2020, dar şi cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni ♦ În schimb, suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi a coborât la circa 106 mil. lei, minimul acestui an ♦ BNR a pompat bani în economie şi prin licitaţii repo ♦ Banca centrală nu a făcut nici în octombrie achiziţii de titluri de stat, după pauza din septembrie.

Deficitul de lichiditate a revenit pe piaţa ban­cară locală în luna oc­tom­brie, după tem­pe­rarea necesarului de bani din lunile de vară şi din septembrie, unele bănci care au rămas fără lei ape­lând la împrumuturi de la banca cen­trală în special prin credite de urgenţă de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lom­bard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Injecţiile de lichiditate vin în con­textul în care rata anuală a inflaţiei osci­lează în jurul a 2,5%, cursul valutar a fost în octombrie peste 4,87 lei/euro, dar sub maximul istoric din septembrie, iar dobânzile din piaţa interbancară pentru scadenţele mai mari de o lună depăşesc 2%, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO