Bănci și Asigurări

Odată ce dobânzile au crescut, nici Isărescu nu mai poate să le scadă: Indicele Robor pe scadenţa la trei luni a deschis săptămâna pe creştere uşoară, la 1,79%, deşi guvernatorul BNR spunea că infuzia de lichiditate de 9 mld. lei se va vedea în piaţă

Odată ce dobânzile au crescut, nici Isărescu nu mai...

Autor: Roxana Rosu

09.10.2017, 11:19 2149

Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda va­ria­bilă, a revenit luni pe creştere uşoară, la 1,79% faţă de 1,78% vineri. 

Aceeaşi evoluţie ascendentă a avut-o şi indicele Robor la 6 luni, fo­losit în special în calculul dobânzilor la cre­ditele ipotecare, care a crescut la 1,91%, faţă de 1,87% vineri.

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în luna septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte. ROBOR la trei luni a atins un maxim de 1,8%, marţi, pe 3 octombrie. Spre comparaţie, la începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

Analiştii dar şi bancherii spun deopotrivă că reluarea creşterii dobânzilor pe interbancar nu este o situaţie anormală, neobişnuită fiind de fapt perioada de dobânzi aproape de zero.

ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile locale se împrumută între ele în lei. Indicatorul Robor este practic o medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO