♦ Căutăm în continuare oportunităţi de creştere, ne întărim infrastructura pentru a servi mai bine segmentul de mijloc al pieţei, care înseamnă clienţi urbani cu venituri uşor peste medie ♦ Ţinta băncii este de a ajunge la o cotă de piaţă de 25%, dar vrem să fim mult mai eficienţi.
Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, spune că odată ce a ajuns la o masă critică şi o cotă de piaţă de 24% după achiziţia OTP, banca se va uita să finanţeze mai agresiv zona de companii mari, atât cele româneşti, cât şi cele internaţionale.
Banca din Cluj, care prin mai multe achiziţii de bănci şi firme de leasing, în care a investit 1 mld. euro, ajungând numărul 1 pe piaţă, se focusează în mod tradiţional pe piaţa de retail şi pe zona de companii mici şi mijlocii, dar acum vrea să se extindă mai mult şi în alte sectoare.
„Ne uităm la piaţă în ansamblul ei şi căutăm atât oportunităţi pentru BT – zone în care nu suntem reprezentaţi ideal –, dar căutăm şi să susţinem oportunităţile pe care le are România, astfel încât să recupereze decalajul faţă de Vest sau alte pieţe globale. Trebuie să acoperim bine şi să reprezentăm toate geografiile şi toate segmentele.“
Pentru bancă primele opt luni au arătat bine cu o creştere a creditării, dar sub creşterea depozitelor. La şase luni profitul băncii a fost de 1,81 miliarde de lei (360 mil. euro), în creştere cu 43%.
Totuşi în piaţă se simte o oarecare tensiune având în vedere încetinirea creşterii economice care aduce după sine probleme la nivelul IMM-urilor, care sunt cele mai afectate atunci când condiţiile de piaţă se schimbă.
„Avem sectoare economice care merg foarte bine, dar şi sectoare care scad uşor sau sunt în stagnare.“
Omer Tetik a răspuns unor întrebări adresate de ZF legate de situaţia economică, de cum merge banca, care sunt planurile pe termen scurt după integrarea OTP, cum vede evoluţia dobânzilor şi care este ţinta băncii pe termen lung.
Tetik spune că 2024 este un an provocator, dar 2025 va fi şi mai provocator.
„Dobânzile vor scădea, dar nu atât de repede şi de abrupt cum crede lumea pentru că inflaţia în România este mai mare decât cea din Vest, dar şi pentru că guvernul are nevoie de volume mari de bani pentru a acoperi deficitul bugetar în creştere ceea ce pune presiune pe piaţa dobânzilor”.
Banca Transilvania a crescut exponenţial în ultimul deceniu, ajungând principalul finanţator din economie. Această creştere rapidă şi mare aduce însă şi provocări pe care banca încearcă să le rezolve.
„Lupta în BT o ducem pe două planuri – luptăm comercial pentru clienţi, dar luptăm şi intern pentru a optimiza serviciile şi produsele, pentru a creşte eficienţa”.
Vom rămâne cu o reţea mare, ceea ce înseamnă că vom avea mai mulţi angajaţi decât media sistemului, a adăugat Tetik. Încercăm să compensăm acest lucru printr-o eficienţă mai mare şi prin lansarea unor aplicaţii bancare prin care să ajungem la cât mai mulţi oameni.
În acest context lansăm o aplicaţie prin care clienţii pot economisi şi investi bani prin intermediul telefonului.
Ţinta băncii este de a avea o creştere peste creşterea sistemului bancar şi peste creşterea economiei iar acest lucru va necesita capital suplimentar care va veni din profiturile obţinute de bancă şi din obligaţiunile MREL care sunt asimilate capitalului.
De la începutul anului, la Bursa de Valori, acţiunile băncii au crescut cu 30% faţă de creşterea indicelui BET de 14%, banca ajungând la o capitalizare bursieră de 5 mld. euro.