Bănci și Asigurări

Omer Tetik, Banca Transilvania: După triplarea dobânzilor de anul trecut, vom vedea mai întâi o stabilizare şi abia după aceea va urma o scădere graduală şi moderată, în următorii ani, dar trebuie să realizăm că dobânzile mici nu vor mai exista

Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania: Trebuie să ne asigurăm că businessurile clienţilor noştri rămân viabile economic odată cu creşterea costurilor de finanţare, iar la nivelul persoanelor fizice că pot plăti ratele cu această creştere a IRCC-ului.

Autor: Cristian Hostiuc

16.01.2023, 19:30 466

Într-un interviu pentru ZF, Omer Tetik, 49 de ani, CEO al Băncii Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţă, vorbeşte despre anul 2023, despre impactul pe care îl are creşterea dobânzilor asupra băncii, dar şi asupra clienţilor, despre sectoarele care vor fi finanţate – vom continua să finanţăm creditele imobiliare, dar selectiv –, despre capitalizarea băncii în noul context de piaţă (deprecierea portofoliului titlurilor de stat a avut un impact semnificativ) şi despre necesitatea unui mediu favorabil investiţiilor şi creditării – o taxă bancară nu va ajuta pe nimeni.

Omer Tetik a fost recrutat în 2013 de Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie şi principalul acţionar individual, pentru a fi CEO al Băncii Transilvania, ceea ce a fost o surpriză pe piaţă, având în vedere că venea de la o bancă mult mai mică, Credit Europe Bank. După aproape zece ani, Omer Tetik este în continuare în fruntea executivă a băncii, perioadă în care banca a făcut trei achiziţii bancare, ceea ce a adus-o în poziţia de lider al pieţei bancare şi principal finanţator al economiei României.

Activele băncii au crescut de la 32 miliarde de lei la 141 de miliarde de lei, adică 28 de miliarde de euro. Pe bursă valoarea băncii a crescut în zece ani de la 2,5 miliarde de lei la 15 miliarde de lei, adică 3 miliarde de euro. Mandatul lui Omer Tetik continuă, dar acum trebuie să facă faţă unei noi paradigme economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO