Bănci și Asigurări

Omer Tetik, Banca Transilvania: Vedem o scădere a creditelor ipotecare, dar leasingul de maşini nu s-a redus

PwC CEO Romania Survey 2023

Omer Tetik, Banca Transilvania: Vedem o scădere a...

Autor: Răzvan Botea

29.03.2023, 20:46 8921

Omer Tetik, CEO-ul Banca Transilvania, a spus, la conferinţa de lansare a PwC CEO Romania Survey 2023, că se vede o scădere a creditării pentru case, dar leasingul de maşini nu s-a redus.

„Cred că acum în România este criză demografică şi criză de execuţie. Într-adevăr, şi noi credem că sunt multe oportunităţi. În businessul nostru de zi de zi vedem o scădere destul de puternică a creditelor ipotecare – oamenii cumpără mai puţine case. Fiind un jucător semnificativ în piaţa de leasing, oamenii nu au renunţat şi nu s-au reprofilat  la maşini mai ieftine.  A fost o încetinire a economisirii, dar s-a reluat.”

Ce a mai spus Omer Tetik la PwC CEO Romania Survey 2023:

Noi lucrăm cu banii altora şi atunci provocările noastre sunt un cumul al provocărilor altora. Dacă vorbim individual, situaţia este exact ca poza din analiză: toată lumea vorbeşte despre criză, despre provocări, dar dacă vorbim individual, există optimism: credem că o să avem oportunităţi noi, investim mai departe. Şi noi am încetinit o parte din investiţii, dar nu abrupt. Continuăm creditarea, avem bugete de creştere destul de ambiţioase.

Inflaţia nu este o noutate. România a crescut la începutul anilor 2.000 cu inflaţie de două cifre. Importantă este adaptarea.

100 de CEO au zis că restului economiei o să-i meargă prost, dar lor o să le meargă bine. Cred că suntem mai confortabili (în ceea ce priveşte propriul business – n. red.), pentru că ne cunoaştem cifrele. Suntem mai puţini emoţionali decât despre ce se spune afară.