Bănci și Asigurări

Omer Tetik, BT: Ne aşteptăm ca dobânzile la depozite să crească mult mai accelerat decât dobânzile la credite

Omer Tetik, BT: Ne aşteptăm ca dobânzile la depozite...

Autor: Răzvan Botea

12.07.2022, 10:11 1421

Banca Transilvania se aşteaptă ca dobânzile la depozite să crească mai repede decât dobânzile la credite, a spus, la ZF Bankers 2022, Omer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania. El a adăugat că este greu de realizat o estimare privind nivelul la care vor ajunge dobânzile.

„Vedem o ajustare între 50 şi 100 de puncte de bază pentru depozite în trimestrul al doilea. Ne aşteptăm ca dobânzile la depozite să crească mult mai accelerat decât dobânzile la credite. Este foarte greu să facem estimări. Depinde foarte mult de creşterea inflaţiei, scăderea sau creşterea consumului.”

ZF organizeză între 11 şi 13 iulie ZF Bankers Summit, eveniment ajuns la a 11-a ediţie în 2022.

Ce a mai spus Omer Tetik la ZF Bankers 2022:

Într-adevăr, nu mai vorbim despre o pandemie, ci vorbim despre o poli-criză. Sistemul bancar din România a intrat în anul 2022 cu o capitalizare foarte bună, cu lichiditate ridicată şi cu un apetit de finanţare. Se vede şi din cifrele din primul trimestru când creditarea a crescut cu peste 10%.

Din punctul de vedere al vânzărilor suntem destul de încrezători şi menţinem cifrele anunţate din buget. Apetitul din partea băncilor şi clienţilor este destul de ridicat. Legat de inflaţie, în trimestrul al doilea ne aşteptăm la un vârf. Nu ştiu dacă va fi 15% sau mai mult.

Pe partea de depozite, vom creşte mai departe dobânzile. Chiar dacă avem o lichiditate bună, dorim să stimulăm mai departe economiile.

La începutul războiului am văzut clienţi care nu neapărat au retras leii, ci am văzut o schimbare în valută, am văzut scăderea depozitelor în lei. Apetitul de economisire în lei îşi revine din ce în ce mai mult. Depozitele, în general, sunt într-un trend crescător. Încet, dar cresc. Nu mai vorbim de o scădere a depozitelor în lei, ci o creştere.

Cred că şi apetitul de producţie va reveni. Acesta va fi încă un stimul pentru consumul din partea persoanelor fizice, dar şi prin programe de tipul PNRR, granturi IMM Agro Invest, pentru persoane juridice, în continuare există apetit de investiţii.

Clienţii au intrat cu lichiditate, cu economisire în bănci. Este foarte important în ce domeniu se pot adapta veniturile la creşterea inflaţiei. Creditele neperformante sunt în uşoară scădere, iar acest lucru arată că vor să menţină o relaţie bună cu partenerul bancar, vor să plătească datoriile. La creditele noi vedem un apetit în uşoară scădere.

Nu luăm în considerare posibilitatea stagflaţiei, dar dacă vorbim de recesiune, câteva trimestre de scădere economică, asta s-ar putea să fie. Depinde din nou foarte mult de factorii externi, inclusiv furnizarea de energiei, dacă va fi o criză energetică.

Dacă va fi o creştere a dobânzilor care nu se poate acoperi din creşterea veniturilor sau businessurilor atunci vom avea alte resurse. Nu putem opri creditarea, dar putem avea o selecţie mai atentă a clienţilor şi businessului cu care lucrăm.

Cred că e mai bine să ne concentrăm la părţile bune unde suntem buni şi să încercam să susţinem industriile sau sectoarele cu avantaj competitiv, decât să ne necăjim cu probleme în anumite segmente.

În continuare facem analize. Nu am oprit finanţările către dezvoltatorii imobiliari, dar nici nu este o cerere foarte mare. Cred că mare parte din dezvoltatorii imobiliari vor să vadă unde se vor aşeza costurile.

Nu vom fuziona cu Idea Bank. Va fi prima bancă full online, fără agenţii. O să testăm tehnologii noi, produse sau servicii noi şi, dacă funcţionează, această bancă digitală poate deveni şi un furnizor de know-how către Banca Transilvania.

Anii trecuţi am menţionat IFN-urile şi am zis clar că ne interesează firmele de leasing. Împreună cu Idea Bank am achiziţionat Idea Leasing şi finalizăm preluarea Ţiriac Leasing în curând. Vedem un mare potenţial în segmentul de leasing şi în consumul mare.

Pot să confirm că în acest moment nu suntem implicaţi n nicio discuţie sau negociere pentru o altă achiziţie. Nu cred că este o perioadă foarte bună, având în vedere volatilitatea şi evaluările destul de reduse. Nu ne aşteptăm la tranzacţii în perioada imediat următoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO