Bănci și Asigurări

Omer Tetik, şeful BT: Legea dării în plată are potenţialul, prin formulările vagi, de a afecta dinamica pieţei imobiliare şi de a restrânge accesul la creditare al tinerilor

Omer Tetik, şeful BT: Legea dării în plată are...

Autor: Claudia Medrega

03.12.2015, 19:57 2914

Legea dării în plată pare să fie o iniţiativă legislativă grăbită şi incompletă, motiv pentru care propunem ajustarea ei înainte de promulgare, precum şi încadrarea în contextul legislativ discutat acum de autorităţi, spune Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.

“În forma actuală, legea este vagă, iar acest lucru ar putea conduce la creşterea numărului de neînţelegeri între clienţi şi bănci. În plus, considerăm că multe din formulările legii vin exclusiv în sprijinul dezvoltatorilor imobiliari şi speculatorilor, ceea ce dezavantajează tocmai clienţii de bună credinţă”, a declarat şeful BT pentru ZF.

Legea privind “darea în plată” care-i permite unei persoane care a luat credit de la bancă şi nu mai poate să plătească datoria să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat, a fost adoptată de Parlament, fiind trimisă la preşedintele Klaus Iohannis la promulgare.

Chiar dacă nu vede un impact semnificativ şi imediat asupra activităţii BT, Tetik spune că legea prezintă pericolul de a afecta atât accesul la creditare al populaţiei (prin creşterea avansului la credite), cât şi de a afecta economia naţională (în special sectorul construcţiilor, agricultura şi micii antreprenori).

Cel mai mare risc al aplicării legii dării în plată vine tocmai din faptul că modificarea structurii de risc a băncilor va conduce la restrângerea accesului la creditare al unor categorii de populaţie – de exemplu, tinerii care doresc să îşi achiziţioneze prima locuinţă sau antreprenorii care garantează creditele firmelor cu proprietăţi imobiliare. O altă categorie de risc derivă din afectarea industriei de construcţii, industrie care contribuie esenţial la creşterea economică a ţării, explică Omer Tetik.

“Nu trebuie să uităm, în acelaşi timp că eventuala limitare a creditelor pentru firmele care garantează credite cu proprietăţi ale administratorilor şi acţionarilor ar putea genera piederi imediate de locuri de muncă şi reducerea investiţiilor în crearea de noi capacităţi de producţie. De asemenea, legea va afecta în mod direct sectorul agricol, prin faptul că va duce la stoparea imediată a creditelor pentru finanţarea achiziţiilor de teren. Avem aşadar o lungă listă de efecte adverse ale legii”. 

Tetik susţine că Banca Transilvania  a înregistrat un număr foarte redus de litigii cu clienţii de-a lungul timpului. În plus, pe parcursul anului 2015, BT a implementat un program de reducere a datoriilor clienţilor Volksbank România, program ce a avut o valoare de aproximativ 400 mil. euro. “La modul general, susţinem ideea de a găsi soluţii pentru cazurile sociale generate de criza economică şi chiar aceasta a fost abordarea noastră, dovedită în cazul Volksbank România, însă recomandăm, în acelaşi timp, ca abordarea socială să fie plafonată, tocmai pentru a nu genera atitudini speculative”.

Şeful BT nu crede că părăsirea locuinţei de către o familie contribuie la rezolvarea unei probleme sociale şi nici nu consideră că acesta va fi comportamentul pe care îl vor adopta familiile şi clienţii de bună credinţă, în schimb va fi mai degrabă un comportament îmbrăţişat de dezvoltatorii imobiliari şi cei care au contractat credite în scop speculativ. “Aşadar, susţinem şi recomandăm, mai degrabă, adoptarea de către autorităţi a unor măsuri de reducere a ratelor în cazurile cu adevărat sociale”.

Având în vedere că în Parlament sunt în lucru mai multe iniţiative legislative pentru protectţia consumatorilor de produse financiare, Banca Transilvania propune armonizarea tuturor acestor iniţiative într-un cadru comun care să conducă la relaţii normale între bănci şi clienţi. “Schimbările frecvente de legislaţie au mai degrabă un efect invers, inducând confuzie în piaţă – de exemplu, în prezent mai multe iniţiative legislative – precum Legea insolvenţei persoanelor fizice, Legea Dării în plată, Electorata şi cadrul legal aferent programului Prima Casă conţin prevederi contradictorii sau interpretabile diferit.

În calitate de bancă locală mare şi de exemplu de relaţii bune cu clienţii, suntem dispuşi să ne asumăm un rol crescut, consultativ în construirea cadrului legal, prin aportul specialiştilor băncii”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO