Bănci și Asigurări

OMRO IFN, cu obligaţiuni listate la bursă, are 7 milioane lei de la BNP Paribas pentru finanţarea IMM-urilor

Georgiana Andrei, Director Financiar al OMRO IFN şi Filbo

Georgiana Andrei, Director Financiar al OMRO IFN şi Filbo

Autor: Cristina Bellu

29.03.2023, 10:22 296

OMRO, instituţie financiară nebancară (IFN) care acordă finanţări IMM-urilor şi afacerilor locale din agricultură, a încheiat un parteneriat cu BNP Paribas, unul dintre principalii jucători bancari din UE, prin care compania şi platforma sa digitală de creditare, Filbo, obţin 7 mil. lei fonduri negarantate, dintre care 5 mil. lei cu o maturitate pe termen mediu şi 2 mil. lei pe termen scurt.

Fondurile vor ajuta instituţia să finanţeze cu până la 10% mai mulţi antreprenori români, potrivit datelor transmise miercuri de oficialii companiei.

„Acest parteneriat reprezintă pentru noi recunoaşterea eforturilor pe care le facem pentru a susţine mediul antreprenorial românesc. Faptul că suntem prima instituţie financiară de microfinanţare din România care încheie un parteneriat cu BNP Paribas ne motivează şi mai mult să ne îmbunătăţim procesele şi să ne creştem activitatea, astfel încât să putem ajuta şi mai mult antreprenorii români, indiferent de domeniul în care activează, şi să ne dezvoltăm paleta de servicii astfel încât să putem corespunde şi mai bine nevoilor din piaţă”, explică Georgiana Andrei, Director Financiar al OMRO IFN şi Filbo.

BNP Paribas este o bancă de top în Uniunea Europeană Uniunea Europeană şi o instituţie bancară internaţională importantă, cu aproape 190.000 de angajaţi în 65 de ţări. De-a lungul timpului, compania s-a implicat în activităţi cu un impact pozitiv prin soluţiile şi serviciile pe care le oferă. Finanţarea oferită către OMRO şi Filbo are în vedere sprijinirea micilor antreprenori şi a mediului antreprenorial românesc. 

„Acest parteneriat reflectă modul responsabil în care ne raportăm la participarea în economiile locale şi la sprijinirea comunităţilor locale cu expertiza şi resursele noastre”, adaugă Thierry Tomizioli, Country Head al BNP Paribas în Romania.

Proiectul reprezintă, de asemenea, un pas important în strategia companiei de a sprijini femeile din mediul antreprenorial românesc, prin finanţarea acestora în mod egal cu cea a bărbaţilor.

În prezent, femeile antreprenor însumează aproximativ 40% din totalitatea celor care deţin un PFA sau II, iar, în ceea ce priveşte portofoliul de clienţi Filbo, femeile reprezintă în prezent 25% din totalul finanţărilor.

„La nivelul Uniunii Europene, România este una dintre puţinele ţări în care femeile au aceleaşi oportunităţi profesionale precum bărbaţii. De exemplu, procentul femeilor care deţin companii la început de drum este de 9.6%, aproape la paritate cu cel al bărbaţilor, cu o diferenţă de doar 0.2%. În ceea ce priveşte inovaţia, conform unui studiu bazat pe chestionar realizat de către Asociaţia Globală de Cercetare a Întreprinderilor, 57.1% dintre afacerile conduse de femei au o componentă inovativă. Astfel, suntem încrezători că susţinerea femeilor antreprenor va propulsa mediul antreprenorial românesc şi ne va ajuta şi mai mult să contribuim la egalitatea de gen la nivel global”, susţine Daniela Bojincă, Growth Marketing Manager al OMRO IFN şi Filbo.

Bondurile OMRO sunt listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti sub simbolurile OMRO25E şi OMRO26. Prima emisiune de obligaţiuni, în valoare de 2 mil. euro, a debutat la BVB în 2020. A doua emisiune, cu o valoare de 10 mil. lei, a fost listată în mai 2022.

La începutul anului, OMRO şi-a majorat capitalul social cu 3,3 mil. lei, operaţiunea realizându-se printr-o injecţie de capital de către acţionarul minoritar Helenos, un fond de investiţii paneuropean lansat cu suportul Fondului European de Investiţii şi a unor bănci comerciale cu rol sistemic în Uniunea Europeană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO