Bănci și Asigurări

Opinie Ana-Maria Butucaru, Partener PwC România: Impactul real al taxei pe activele financiare se va reflecta în rezultatul net al băncilor la 31 decembrie 2019

Opinie Ana-Maria Butucaru, Partener PwC România:...

Autor: Roxana Rosu

30.01.2020, 15:37 179

Chiar dacă taxa pe activele bancare prevăzută de OUG 114/2018 a fost eliminată din legislaţie la începutul acestui an, instituţiile bancare vor continua să resimtă efectele acesteia, în perioada următoare, atâta timp cât taxa finală datorată bugetului de stat va fi calculată pe baza rezultatelor anuale. 

Astfel, perioada fiscală pentru taxa pe activele financiare este anul financiar încheiat la 31 decembrie 2019, dar cu plată semestrială în avans. Odată cu raportările financiare anuale, băncile fie vor plăti diferenţa dintre suma calculată la jumătatea anului şi cea de la finalul anului dacă plata în avans a fost mai mică decât taxa finală, fie vor recupera sume de la buget dacă plata în avans a fost mai mare decât taxa finală. Taxa finală pe active bancare se va înregistra ca o cheltuială în decembrie 2019 şi va diminua profitul băncilor pentru acest an financiar. 

Cuantumul taxei pe activele financiare este calculat pe baza valorii contabile IFRS a anumitor active financiare şi este corelat cu cotele de piaţă ale băncilor de la sfârşitul semestrului/anului pentru care datorează taxa, fiind: 0,4% pe an pentru instituţiile bancare care deţin o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1% şi 0,2% pe an pentru cele care deţin o cotă de piaţă mai mică de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO