Bănci și Asigurări

Opinie Cristian Socol, economist: Cum poate România să facă surfing pe creasta valului crizei

Cristian Socol, economist

Cristian Socol, economist

Autor: Cristian Socol

20.03.2020, 00:05 1115

Criza de acum este  diferită de cea din 2007-2010. Este o criză multiformă, pe fondul unor războaie comerciale, valutare, tehnologice, geopolitice fără precedent. Am scris în diverse postări din perioada septembrie - noiembrie 2019 că România trebuie să se pregătească pentru un val de recesiune globală în Q3 sau Q4 2020-Q1 2021. 

Vorbeam atunci de nevoia creării de rezerve / buffere la nivel de gospodării dar şi la nivel macro, la nivelul bugetului de stat. De economisire.

Valul a venit mai devreme.

Criza de acum este o criză care va avea acuitate mare pe termen scurt. Efectele ei vor fi agresive, dar simptomele vor trece relativ rapid - 3 până la 6 luni până când revenirea economică îşi va face simţită prezenţa.

Astăzi România trebuie să trateze cu calm şi raţiune ceea ce se întâmplă. Există instituţii, există proceduri, există indicatori semnal, există terapii de urmat. Trebuie doar viziune şi trebuie oameni care să înţeleagă macroeconomie.

Este necesar ca România să găsească „poziţia perfectă“ sub acest val şi să iasă din el fără „stricăciuni majore“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO