Bănci și Asigurări

Orban promite BERD, cel mai mare investitor instituţional din România, că va lista companii de stat la Bursă

Orban promite BERD, cel mai mare investitor...

Autor: Liviu Popescu

04.12.2019, 13:01 517

Delegaţia Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România, s-a întâlnit miercuri la Palatul Victoria cu premierul Ludovic Orban, iar potrivit biroului de presă al Guvernului, cele două părţi au convenit şi listarea la bursă a unor companii de stat.

BERD este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), liderul sistemului bancar din România, dar are plasamente şi în alte companii, precum Digi, dar şi în obligaţiuni, cea mai recentă fiind cea a Autonom.

Delegaţia BERD la Palatul Victoria a fost condusă de Charlotte Ruhe, Managing Director pentru Europa Centrală şi de Est.

“Concret, cele două părţi au convenit o serie de domenii prioritare care să contribuie la dezvoltarea economiei româneşti, precum promovarea bunei guvernanţe şi listarea pe bursă a unor întreprinderi de stat, proiecte în parteneriat public-privat (PPP) în domeniul infrastructurii de transport şi municipale (inclusiv transport şi mobilitate urbană, reţelele de distribuţie de gaz şi de electricitate, alimentare cu apă, eficienţă energetică, clădiri verzi, spitale), dar şi susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, asistenţă tehnică şi co-finanţare, în vederea unei mai bune absorbţii a fondurilor europene”, se arată într-o informare a biroului de presă al Guvernului.

Întâlnirea a avut drept scop prezentarea noii strategii de ţară pentru perioada 2020-2025 a Băncii, care a iniţiat un proces de consultare publică cu autorităţi ale administraţiei publice, cât şi cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă.

“Subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat aspecte relevante pentru activitatea BERD în România, în directă legătură cu priorităţile prevăzute în noua strategie de ţară: 1) promovarea investiţiilor în infrastructură durabilă şi dezvoltarea regională; 2) susţinerea productivităţii prin extindere corporativă, inovaţie şi abilităţi şi 3) extinderea procesului de intermediere financiară şi dezvoltarea pieţelor de capital”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO