Bănci și Asigurări

OTP a transferat băncii-mamă şi unui vehicul olandez credite de 635 de milioane de franci elveţieni

OTP a transferat băncii-mamă şi unui vehicul olandez credite de 635 de milioane de franci elveţieni

Foto Sorina Andreica

Autor: Razvan Voican

13.07.2011, 00:01 1879

OTP Bank, filiala locală a grupului maghiar cu acelaşi nume,şi-a scos din bilanţ credite în valoare de aproape 635 de milioanede franci elveţieni, plus credite de 92 mil. euro, conform datelorde la sfârşitul lui 2010. Creanţele au fost vândute în proporţiineprecizate băncii-mamă, OTP Bank Ungaria, şi unui vehiculînregistrat în Olanda, OTP Financing Solutions.

OTP Bank România a scăpat astfel de riscul de credit aferent,iar în continuare acţionează ca agent al celor două entităţi,ocupându-se de monitorizarea creanţelor şi a garanţiilor, înschimbul unor comisioane lunare. OTP a fost prima bancă din Româniacare a lansat credite în franci elveţieni, în toamna lui 2005,mişcarea fiind considerată la vremea respectivă o adevăratălovitură: ungurii vindeau credite ipotecare în franci la o dobândăde 6,5% pe an şi credite de nevoi personale fără garanţii ladobândă de 7,5% pe an.

Treptat, febra dobânzilor mult mai mici decât la euro s-arăspândit pe piaţă, iar ofertele în franci elveţieni au fostintroduse şi de bănci mari de pe piaţă precum Raiffeisen, Volksbanksau Bancpost. În ultimii ani, costul acestor credite a crescutfoarte mult din cauza întăririi francului elveţian, mulţi clienţiajungând să regrete alegerea făcută şi să se refinanţeze în euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO