Bănci și Asigurări

OTP Bank: Jumatate din vanzari vor fi realizate prin canale alternative in anii urmatori

OTP Bank: Jumatate din vanzari vor fi realizate prin canale alternative in anii urmatori

Laszlo Diosi, director general al OTP Bank Romania: In urmatorii doi-trei ani vor aparea o serie de fuziuni pe piata, sau chiar banci care sa isi lichideze operatiunile, in conditiile in care presiunile pe reducerea costurilor vor fi tot mai puternice.

30.04.2007, 21:01 98

Bancherii incep sa studieze cu mai multa atentie posibilitatea distribuirii produselor prin canale alternative, in conditiile in care scumpirea spatiilor comerciale si cresterea salariilor pun presiune pe costurile operarii unei retele teritoriale extinse.
In aceasta situatie se regasesc in special bancile de talie medie, care au nevoie sa isi imbunatateasca rapid prezenta pentru a putea sa castige teren pe piata de retail.
OTP Bank, filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar, se va concentra in anii urmatori pe dezvoltarea vanzarilor prin intermediul canalelor alternative de distributie.
"Pe termen mediu, ne propunem ca aproximativ 50% din vanzarile de produse sa fie realizate prin canalele alternative de distributie", a declarat pentru ZF Laszlo Diosi, recent desemnat director general al OTP Bank Romania. In functie de conditiile de piata, acest nivel ar putea fi atins in urmatorii 3 -5 ani. Diosi va prelua formal functia de director general al bancii din 8 mai, dupa ce va ajunge la final mandatul actualului sef al bancii, Frigyes Harshegyi. Pana acum, Diosi a ocupat postul de director general adjunct, responsabil cu zona de retail banking.
OTP Bank se afla inca intr-o faza de dezvoltare sustinuta a retelei teritoriale, pentru a-si asigura o acoperire la nivel national. Banca are in prezent 72 de unitati, urmand ca inca aproximativ 30 sa fie inaugurate pana la sfarsitul anului.
Diosi spune ca reteaua ar putea sa ajunga la 200 de unitati in anii urmatori, daca va fi aplicat modelul extinderii prin unitati de mici dimensiuni. El considera insa ca extinderea teritoriala devine tot mai costisitoare, atat din punctul de vedere al pretului locatiilor (fie ca este vorba de inchiriere sau achizitie) cat si al cheltuielilor cu atragerea si remunerarea personalului. Aceasta in timp ce marjele de intermediere scad constant, punand presiune pe veniturile operationale ale bancilor.
Diosi admite ca problema este mai spinoasa pentru bancile care nu au ajuns inca la o masa critica - acestea trebuie sa isi asigure mai intai o crestere a veniturilor, din care sa finanteze extinderea retelei. Majorarea semnificativa a veniturilor este insa dificila, fara o prezenta teritoriala buna.
Intr-o situatie asemanatoare se gasesc si turcii de la Credit Europe Bank (filiala locala a grupului FIBA International). Omer Tetik, vicepresedinte al bancii, arata intr-un interviu acordat ZF ca in viitor banca va pune accent pe dezvoltarea vanzarilor prin canale alternative - in special prin intermediul Internetului, limitandu-si extinderea prezentei teritoriale.
Astfel, Credit Europe urmeaza sa isi extinda reteaua la 100 de unitati pana la sfarsitul anului, dupa care ritmul va fi redus. In anii trecuti fusesera anuntate planuri mai agresive de extindere a retelei teritoriale.
OTP Bank a inceput deja sa colaboreze cu brokeri de credite, dar a dezvoltat si canale de "banca la distanta" - Internet banking si un Call-center.
In alta ordine de idei, pentru anul acesta este planificata dezvoltarea de servicii de private banking, in urma reorganizarii departamentului de Trezorerie. Intr-o prima faza va fi creata o unitate dedicata clientilor de private banking in Bucuresti, in timp ce la nivel national aceste servicii vor fi oferite prin reteaua existenta a bancii. De altfel, principalele diferentieri vor fi vizibile la nivelul serviciilor, oferite prin call-center si Internet Banking. Diosi spune ca vor fi avuti in vedere clientii cu active financiare de peste 100.000 de euro, insa acesta va fi un criteriu flexibil.
In curand va deveni operationala si o subsidiara specializata in oferirea de servicii de leasing financiar - OTP Leasing, iar pana la sfarsitul anului grupul va aduce pe piata locala si divizia de asset management (gestiune de active). Maghiarii de la OTP mai opereaza in Romania si o companie de asigurari - OTP Garancia (fosta CECCAR - Romas).
In primii ani maghiarii au investit puternic in filiala locala, operand o serie de majorari de capital si acceptand ca banca sa mearga in pierdere, pentru a asigura o dezvoltare rapida. Diosi spune ca acum bugetul este strans, iar Budapesta cere ca inca din prima parte a anului viitor filiala locala sa intre pe profit. OTP Bank Romania a incheiat anul trecut cu o pierdere de 10 milioane de euro, din care un sfert a fost inregistrata in ultimul trimestru. Totusi, pierderea din trimestrul patru 2006 a fost aproape la jumatate comparativ cu cea din aceeasi perioada a lui 2005.
"In urmatorii doi-trei ani vor aparea o serie de fuziuni pe piata, sau chiar banci care sa isi lichideze operatiunile, in conditiile in care presiunile pe reducerea costurilor vor fi tot mai puternice", spune Diosi. El se asteapta ca sistemul sa aiba o evolutie ciclica, la fel ca in Ungaria. Seful OTP Bank remarca evolutia "haotica" a costurilor, in timp ce dobanzile, in special cele la creditele de consum, au coborat la niveluri "incredibil" de scazute.

OTP Bank Romania trebuie sa intre pe profit in prima parte a lui 2008

In viitorul apropiat va deveni operationala OTP Leasing

Pana la sfarsitul anului va fi creata o subsidiara specializata in gestionarea activelor

Banca va oferi de anul acesta servicii de private banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO