Bănci și Asigurări

OTP Bank negociază preluarea sucursalei RBS din România - surse

OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, cu active de circa 37miliarde de euro, negociază preluarea sucursalei RBS din România şiva înainta o ofertă financiară în următoarele două săptămâni, audeclarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor dintre celedouă instituţii de credit.

"OTP are datele financiare alebăncii, le analizează şi va înainta un preţ până la jumătatea luniimai. RBS este o bancă foarte bună, dar OTP trebuie să analizezeriscul semnificativ în ceea ce priveşte fidelizarea pe viitor amarilor clienţi corporate, principalul activ al băncii", auexplicat sursele citate.

Conducerea OTP a anunţat, vineri,la Budapesta, că grupul ungar vrea să cumpere o anumită bancă pepiaţa românească, cu active uşor mai mari decât ale OTP România,precizând că nu este vorba de MKB Romexterra, divizia din România agrupului ungar MKB.

"Activele totale ale posibileiţinte de achiziţie din România sunt uşor mai mari decât cele aleOTP România", a spus directorul general adjunct, LászlóWolf.

Potrivit Ziarului Financiar, OTPBank România ocupa la finele anului trecut locul 17 în topulbăncilor, cu o cotă de piaţă de 1,16% şi o valoare a activelor de3,9 miliarde lei. RBS România deţine active de 6,15 miliarde delei, ocupând locul 13 din sistem, cu o pondere de 1,8%.

"OTP a mers pe două linii pentruachiziţia din România, Banca Comercială Carpatica şi RBS, dardiscuţiile cu banca din Sibiu au fost abandonate, printre alteledin cauza incertitudinilor privind calitatea portofoliului decredite", au adăugat surse din piaţă.

Grupul RBS, controlat în prezentde statul britanic, este prezent în România din 2007, când apreluat operaţiunile băncii olandeze ABN Amro, care au trecut în2008 sub brandul creditorului britanic.

În februarie 2009, RBS a anunţatcă operaţiunile din România sunt pe lista activelor de vânzare încadrul unui program de restructurare al grupului britanic. Totuşi,chiar în toamna anului 2009 grupul britanic a renunţat la vânzareasubsidiarei din România întrucât a considerat că preţul pe carel-ar fi putut obţine nu reflecta corect operaţiunilelocale.

Anul trecut, directorul general alRBS Bank România, Johan Gabriels, a menţionat că grupul britanic nucaută în mod activ să vândă sucursala din România, deşi aceastacontinuă să nu facă parte din afacerile de bază al RBSGroup.

"Principalul motiv pentru care nus-a vândut sucursala din România a fost că nu am primit preţuldorit. (...) Este foarte dificil de spus cât este valoarea băncii,dar planurile mele este să majorez această valoare cu 30% înurmătorii doi ani", a spus Gabriels, în toamna anuluitrecut.

În 2010, RBS Bank România aobţinut un profit de peste 150 milioane de lei, în creştere cucirca 15% faţă de 2009, potrivit standardelor locale decontabilitate, RAS.

Fosta sucursală a ABN Amro s-aimpus pe piaţa românească prin calitatea serviciilor oferite pesegmentul de corporate, având un portofoliu format în principal dinmari companii româneşti şi multinaţionale.

RBS este prezentă în 15 oraşe,prin 28 de sucursale, deschise în zonele cu concentrare economicăimportantă pentru România.

Banca are pe segmentul decorporate 65 de angajaţi, care deservesc circa 2.000 de clienţipersoane juridice. Obiectivul RBS, în următorii doi ani, este caportofoliul de clienţi corporate să cuprindă jumătate din cele maimari 1.000 de companii din România în funcţie de cifra deafaceri.

Pe de altă parte, grupul OTP aanunţat încă din luna septembrie 2009 că este interesată decumpărarea unei bănci din România, iar în piaţă au existatinformaţii potrivit cărora la un moment dat a înaintat o ofertăpentru preluarea controlului Băncii Comerciale Carpatica,tranzacţie care nu s-a mai concretizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO