Bănci și Asigurări

OTP Bank: pierdere de 24 mil. lei în T1 2022, după constituirea unor provizioane de risc extraordinare

OTP Bank: pierdere de 24 mil. lei în T1 2022, după...

Autor: Claudia Medrega

06.05.2022, 13:55 338
 

OTP Bank a obţinut în primul trimestru (T1) din 2022 un profit operaţional de 35 mil. lei, peste nivelul din T1/2021, însă rezultatul după impozitare este o pierdere de 24 mil. lei, ca urmare a unor provizioane de risc extraordinare, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

„Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 24 mil. în primul trimestru al anului 2022, influenţată predominant de costurile de risc”, a transmis OTP Bank.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2022 a atins 35 mil. lei, o valoare de câteva ori mai mare decât cea din primul trimestru al anului trecut, dar cu 4% mai mică decât T4/2021, în urma creşterii costurilor administrative, creştere impactată în principal de plata anuală a contribuţiilor la fondul de garantare a depozitelor şi la fondul de rezoluţie, înregistrate integral în primul trimestru. În termeni comparabili (eliminând aceste contribuţii) profitul operational a crescut în T1 2022 cu peste 70% faţă de T4 2021.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, cea mai mare parte a creşterii costurilor a survenit în urma implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019, şi a dezvoltărilor şi investiţiilor realizate în cursul anului trecut. La acestea se adaugă majorarea cheltuielilor cu personalul, ca urmare a creşterii cu 3% a numărului mediu de angajaţi şi a creşterilor salariale. Contribuţia la fondul de rezoluţie s-a majorat într-un ritm rapid, cu 7 mil. lei faţă de anul trecut, susţine banca.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 31%, ajungând la un total de 147 mil. lei. Dinamica trimestrială a beneficiat de creşterea volumelor de credite performante (Ă4% faţă de trimestrul anterior) şi de îmbunătăţirea cu 19 bps a marjei nete de dobândă. Rata dobânzii interbancare la trei luni, principalul reper pentru creditele corporate, a rămas pe o traiectorie în creştere, astfel încât dobânda medie la portofoliul de credite corporate a crescut şi mai.

În primul trimestru, costul total al riscului a fost de 58 mil. lei. Provizionarea suplimentară pentru deprecierea creditelor din stadiile 2 şi 3 a generat un cost total al riscului de 25 mil. lei. Categoria provizioane pentru alte riscuri, în sumă de 33 mil. în T1/2022, a fost influenţată de constituirea unui provizion extraordinar pentru un eveniment de risc operaţional, în sumă de 28 mil. lei.

Volumul creditelor performante a crescut cu 22% în primul trimestru din 2022, fiind susţinut în primul rând de creditele corporate, în timp ce creditele ipotecare şi de nevoi personale au crescut cu Ă 6%, respectiv cu Ă12%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată în principal de segmentul corporate (Ă90%), în timp ce depozitele de retail au scăzut cu 21%. Chiar dacă activitatea de atragere a depozitelor înregistrează rezultate bune raportul credite / depozite a crescut cu 13 puncte procentuale anual, la 124% (Ă6 puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO