Bănci și Asigurări

OTP Bank România a revenit pe profit în trimestrul trei, la 4 mil.euro

OTP Bank România a revenit pe profit în trimestrul...

Autor: Roxana Rosu

14.11.2017, 16:25 276

OTP Bank România a înregistrat în primele nouă luni ale anului un profit ajustat după impozitare de 30,8 milioane lei (6,8 milioane euro), în scădere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului ungar.

Banca locală a revenit pe profit în trimestrul al treilea, cu o valoare de 18,3 milioane lei (4 milioane euro), comparativ cu o pierdere de 6,6 milioane lei (1,4 milioane eurp) în trimestrul doi.  

În primele nouă luni ale anului 2017, profitul operaţional a crescut cu 33%, ca urmare a a cheltuielilor operaţionale mai mici (-4%) şi a creşterii veniturilor totale cu 8%. Pe de altă parte, profitul operaţional s-a diminuat cu 4% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor administrative.

Veniturile nete din dobânzi au avut un trend pozitiv, înregistrând o creştere de 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de creşterea volumului de credite performante.

 Costurile totale de risc au fost cu 44% mai mari în primele 9 luni, din cauza provizioanelor mari din trimestrul doi. Totuşi, totalul provizioanelor a scăzut cu 65% în trimestrul trei, datorită efectului de bază şi a trendului ascendent al calităţii creditelor. Drept urmare, indicatorul ROE a depăşit 11% în trimestrul trei.

Portofoliul creditelor performante, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, a continuat să crească atât pe segmentul retail, cât şi corporate. În total, au înregistrat creşteri de 11% de la an la an şi de 4% de la trimestru la trimestru.

În acelaşi timp, rata creditelor neperformante a scăzut la 15,5% în trimestrul trei (-2,3 puncte procentuale de la an la an şi -1,1 puncte procentuale de la trimestru la trimestru), rata de acoperire a acestora ajungând la 82.5%.

Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 3% de la an la an şi cu 1% comparativ cu trimestrul doi.

În ceea ce priveşte vânzarile noi, volumul acordat al creditelor în moneda locală a crescut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele ipotecare au scăzut după creşterea  puternică din trimestrul doi, cu toate acestea creditele ipotecare în moneda locală s-au îmbunătăţit cu 80% în primele nouă luni.

Conform reglementărilor locale, rata de adecvare a capitalului băncii s-a menţinut la nivelul de  15.7% şi la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului  2017.

OTP Bank Romania a semnat în iulie un acord pentru preluarea Banca Românească de la National Bank of Greece. Tranzacţia va fi finalizată la începutul anului viitor. Rezultatele la nouă luni din 2017 nu includ efectele tranzacţiei. 

OTP Group a înregistrat în trimestrul trei al anului un profit ajustat după impozitare de 1,2 miliarde lei, iar pentru ultimele 9 luni,  un profit cumulat de 3,3 miliarde lei  contribuind la o creştere semnificativă de la an la an de 33%. La sfârşitul trimestrului trei, lichiditatea Grupului era stabilă: rezervele de lichidităţi reprezentau 36,8 miliarde lei (7,9 miliarde euro). 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO