Bănci și Asigurări

OTP Bank România raportează profit net de 7 mil. lei în T1/2021 faţă de o pierdere de 11 mil. lei înregistrată în T1/2020 ca urmare a triplării costurilor de risc. Activele băncii, 15,6 mld. lei, plus 18% an/an

OTP Bank România raportează profit net de 7 mil. lei...

Autor: Cristina Bellu

07.05.2021, 15:01 110

OTP Bank, subsidiara de pe piaţa românească a celui mai mare grup bancar din Ungaria, a înregistrat în primul trimestru un profit consolidat după impozitare de 7 milioane lei, marcând o creştere solidă comparativ cu primul trimestru al anului trecut, când s-a înregistrat o pierdere de 11 milioane de lei ca urmare a suplimentării cu 48 de milioane a costurilor de risc în contextul COVID-19, notează raportul financiar publicat la Budapesta, care prezintă rezultatele consolidate ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale grupului.

Profitul operaţional din primul trimestru al anului 2021 a atins 8 milioane lei, cu o tendinţă descendentă comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, ca urmare a cheltuielilor operaţionale, care au crescut cu 26%.

Pe lângă costurile reglementate mai mari, cum ar fi contribuţia anuală pentru  Fondul de garantare a depozitelor şi Fondul de rezoluţie, cheltuielile operaţionale au crescut ca urmare a investiţiilor şi costurilor efectuate în 2020, conform Programului intern de creştere, care va continua şi anul acesta şi care a necesitat suplimentarea personalului (12% creştere medie anuală a numărului de salariaţi), precum şi continuarea investiţiilor şi dezvoltărilor implementate în 2020.

În perioada raportată, veniturile nete din dobânzi au scăzut cu doar 2%, ajungând la un total de 112 milioane lei, fiind susţinute de expansiunea dinamică a împrumuturilor performante, dar atenuate de marja netă a dobânzii, care a scăzut pe fondul ratelor de referinţă ROBOR şi IRCC mai mici, care au avut un impact mai mare pe partea de credite decât pe cea de depozite.

În primul trimestru, costul total al riscului s-a ridicat la 3,8 milioane RON datorită costurilor mai mici ale riscului de credit decât în perioadele de bază şi a eliberării provizioanelor pentru litigii.

Volumul creditelor performante a crescut cu 14% în primul trimestru din 2021, fiind susţinut de creşterea creditării imobiliare cu14%, segmentul IMM-uri cu17%, în timp ce segmentul corporativ a contribuit cu o creştere de 10% de la an la an.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 31%, în raport cu primele trei luni ale anului trecut, cu o dinamică alimentată de segmentul Retail (plus 24%), IMM şi Micro (plus 28%) şi Coporate (plus  51%).

„Suntem în plin proces de implementare a programului nostru de creştere organică, cu noi proiecte şi dezvoltare de noi produse şi servicii, în timp ce în primele trei luni am înregistrat o creştere constantă de două cifre pentru portofoliile de credite şi depozite, precum şi în cazul numărului de clienţi. Sunt rezultate încurajatoare, care demonstrează efectul programului nostru de investiţii din primul trimestru, al majorării de capital realizate la începutul anului şi alte evoluţii importante, precum extinderea reţelei de sucursale cu un nou centru în Timişoara sau lansarea de noi produse, cum ar fi creditul de nevoi personale integral online”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 15,6 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de nivelul consemnat în luna martie 2020.  

Rata de adecvare a capitalului băncii a crescut la un nivel confortabil de 22,7% (plus 3,8 pp de la an la an), în urma majorării de capital de 250 de milioane de lei realizată de Grup în martie.

La nivelul grupului, OTP a înregistrat un profit consolidat ajustat de 117 miliarde HUF (1.564 milioane lei) în T1/2021, iar profitul contabil a fost de 93 miliarde HUF (1.260 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (56 miliarde HUF/ 756 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (18 miliarde HUF/ 247 milioane lei), Croaţia (5 miliarde HUF/ 69 milioane lei), Ucraina (8,8 miliarde HUF/ 119 milioane lei), Serbia (6,8 miliarde HUF/ 91 milioane lei), Rusia (8 miliarde HUF/108 milioane lei), Muntenegru (2 miliarde HUF/ 27 milioane lei), Moldova (1,5 miliarde HUF/ 20 milioane lei) şi subsidiara din Albania (1 miliard HUF/ 14 milioane lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO