Bănci și Asigurări

OTP Garancia are liber la administrare de pensii facultative

OTP Garancia are liber la administrare de pensii facultative

Angajatii pot contribui la o pensie facultativa cu maximum 15% din salariu

28.06.2007, 19:10 14

OTP Garancia Asigurari, companie membra a grupului ungar OTP, a primit ieri autorizatia de administrator de pensii facultative (pilonul III), dar si autorizarea pentru prospectul schemei primului sau fond, "OTP Strateg Fond de Pensii Facultative".
Pana acum, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a mai dat unda verde altor patru companii: Allianz-Tiriac Pensii Private, ING Asigurari de Viata, Aviva si BCR Asigurari deViata, care au inceput deja sa vanda pensii facultative. De asemenea, si-au anuntat intentia de a intra pe aceasta piata societatile Omniasig si Interamerican, dar si Raiffeisen Asset Management.
OTP Garancia este fosta societate de asigurari Ceccar-Romas, cumparata de grupul financiar OTP la sfarsitul anului 2005.
Compania a avut in primul trimestru al acestui an afaceri de 1,5 milioane de euro, iar pentru tot anul estimeaza prime brute subscrise de circa 7 milioane de euro.
Tot ieri, CSSP a avizat bancile ING si Bancpost ca depozitar al activelor fondurilor de pensii administrate privat. La mijlocul acestei luni, Comisia a decis ca vor pastra banii de pensii si BCR si BRD, care vor depozita atat activele fondurilor obligatorii administrate privat, cat si pe cele ale fondurilor facultative.
Potrivit legislatiei in vigoare, depozitarul activelor fondurilor trebuie sa aiba un capital propriu mai mare de 100 de milioane de euro si sa indeplineasca alte criterii tehnice si profesionale, care pot fi verificate de Comisie.
De asemenea, CSSPP a avizat in sedinta de ieri un nou auditor pentru fondurile de pensii facultative, PricewaterhouseCoopers, care se alatura astfel companiilor Ernst&Young si KPMG.
Pe pensii obligatorii administrate privat, CSSPP a autorizat ieri patru noi brokeri care se vor ocupa de vanzarea acestora: Fincop, AAV, Astop si Etica Finance.
In ultima perioada, sapte companii au primit acordul Comisiei pentru a-si infiinta o societate de pensii obligatorii administrate privat: ING, Aviva, Omniasig, Interamerican, BCR, BRD si societatea slovena Prva. Urmatoarea miscare pentru aceste companii este inregistrarea societatii de pensii private obligatorii la Registrul Comertului si depunerea cererii de autorizare pentru aceasta la CSSPP. Abia apoi pot primi licenta de administrator, care le va permite sa inceapa activitatea pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO