Bănci și Asigurări

OTP Leasing ataca piata cu finantari in franci elvetieni

OTP Leasing ataca piata cu finantari in franci elvetieni

Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing

08.08.2008, 20:10 64

OTP Leasing se pregateste sa lanseze in luna septembrie finantari in franci elvetieni, segment foarte putin exploatat de firmele de leasing, chiar daca pentru banci imprumuturile in aceasta moneda au devenit deja o obisnuinta. Majoritatea firmelor de leasing acorda finantari in euro, singurul jucator care in prezent lucreaza si cu franci fiind Porsche Leasing, care a intrat pe aceasta nisa in vara anului trecut.
OTP Leasing calca astfel pe urmele bancii-mama, OTP Bank fiind prima institutie de credit de pe piata locala care a inceput sa acorde imprumuturi in franci elvetieni in 2005. Intre timp, foarte multe banci au lansat astfel de produse, printre acestea numarandu-se Raiffeisen, Piraeus, Banca Romaneasca, Millennium, Volksbank sau Porsche Bank.
La sfarsitul lunii mai, potrivit datelor BNR, soldul creditului neguvernamental in monede exotice, adica in franci si yeni japonezi, a ajuns la echivalentul a 2,6 miliarde de euro.
OTP Leasing este una dintre cele mai noi companii din piata de profil, in conditiile in care si-a inceput activitatea in vara anului trecut. In primul semestru din acest an, compania a acordat finantari in valoare de peste 91,2 milioane de euro, iar pana la sfarsitul anului si-a propus sa atinga valoarea de 200 de milioane de euro. Circa 98% din finantari au fost acordate pentru vehicule rutiere, iar restul de 2% pentru echipamente industriale.
"Sectorul cu cea mai pronuntata dinamica a fost cel al finantarilor auto, acest lucru datorandu-se competitivitatii serviciilor oferite. Pe viitor intentionam sa devenim lideri pe acest sector de piata, urmarind in acelasi timp cresterea cotelor de piata si pentru sectorul leasingului de echipamente si al leasingului imobiliar", afirma Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing.
Compania are in prezent 60 de angajati si un capital social de 400.000 de euro, care va fi majorat cu un milion de euro in acest an. Actionarii OTP Leasing sunt OTP Bank Romania, cu 30%, si Merkantil Bank Ungaria, parte a grupului financiar ungar OTP, cu 70%.
Compania are in prezent o retea teritoriala formata din sapte sucursale in orase ca Brasov, Cluj, Constanta, Ploiesti, Craiova, Iasi si Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO