Bănci și Asigurări

OTP Leasing: Vrem sa castigam cat mai mult din piata auto

08.05.2008, 19:52 18

OTP Leasing, companie a grupului maghiar OTP, infiintata in vara anului trecut, a acordat finantari de circa 35 de milioane de euro in primele trei luni ale acestui an, 80% din acestea fiind destinate achizitiei de autoturisme.
"Vom merge in continuare pe leasing auto si vrem sa castigam cat mai mult din aceasta piata", afirma Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing. Leasingul auto reprezinta motorul pietei, peste 70% din finantarile acordate de companiile locale de leasing fiind de acest tip.
Din finantarile acordate de OTP Leasing in primul trimestru, 20% sunt pentru achizitia de echipamente, insa ponderea acestora in portofoliu se va reduce la 15% pana la sfarsitul anului, estimeaza Dihel. Compania va lansa pana in iunie un produs de leasing imobiliar, ponderea acestui tip de finantari in total urmand sa ajunga la 10% pana la sfarsitul anului. OTP Leasing si-a propus sa acorde finantari de 200 de milioane de euro in acest an si sa obtina un profit de circa un milion de euro. Cel mai mare contract incheiat pana acum este in valoare de 2,5 milioane de euro, pentru achizitia de echipamente.
Compania a inceput recent extinderea in afara Capitalei, prin deschiderea a sapte sucursale in orase mari. "Pana in luna iunie, vom mai deschide trei sucursale in tara, care ne vor aduce 30-40% din volumul total de business", spune directorul general al OTP Leasing.
Tot in perioada urmatoare, compania va lansa un produs de finantare in franci elvetieni, toate finantarile acordate pana acum fiind in euro.
Dihel afirma ca OTP Leasing nu a majorat inca dobanzile la produsele sale, in conditiile scumpirii surselor de refinantare, dar ca ar putea face acest lucru in viitorul apropiat.
"Noi ne finantam in cea mai mare parte de la banca-mama, iar costurile au crescut foarte putin. In masura in care vor mai creste, am putea majora dobanda cu 0,3-0,4 puncte", explica seful OTP Leasing.
El spune ca in prezent dobanda medie practicata de societate este de 8%.
OTP Leasing intentioneaza sa isi majoreze capitalul social cu 1-1,5 milioane de euro, de la nivelul actual de 400.000 de euro. Compania este controlata de Merkantil Bank, parte a grupului OTP, care detine 70% din actiuni, si de OTP Bank Romania, cu o participatie de 30%.
Piata locala a leasingului a trecut de 4,9 miliarde de euro in 2007, fata de circa 3,2 miliarde de euro in anul anterior. Cei mai mari jucatori din acest domeniu sunt UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing si Porsche Leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO