Bănci și Asigurări

OTP, profit mai mic cu 60% din cauza pierderilor de la Millennium Bank

OTP, profit mai mic cu 60% din cauza pierderilor de la...

Autor: Liviu Popescu

18.05.2015, 08:30 801

Grupul maghiar OTP a obţinut în primul trimestru un profit net de 5,8 milioane lei (1,3 mil. euro) din operaţiunile locale, în scădere cu 60% faţă de aceeaşi periodă a anului trecut, rezultatul fiind impactat de cheltuielile mai mari cu provizioanele şi de pierderile Millennium, bancă achiziţionată anul trecut şi care urmează să fie integrată în cadrul OTP Bank România. Pierderile Millennium Bank s-au ridicat la 6 milioane de lei (1,4 mil. euro) în primul trimestru.

„Compararea performanţelor din primul trimestru cu perioadele anterioare este oarecum dificilă ca urmare a consolidării performanţelor Băncii Millennium şi a costurilor legate de achiziţii“, potrivit unui raport publicat de grupul OTP la Budapesta. OTP Bank a convenit în vara anului trecut preluarea integrală a Millennium Bank pentru 39 mil. euro, iar tranzacţia a fost finalizată în ianuarie 2015.

Provizioanele de risc au cumulat 25 milioane de lei (5,6 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de primul trimestru al anului trecut. Comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, provizioanele au înregistrat un declin de 55%. Profitul operaţional al băncii a scăzut cu 15% în primul trimestru, la 31 mil. lei. Veniturile totale au crescut cu 29% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, la 107 mil. lei (24 mil. euro).

Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 13%, la 78 mil. lei (18 mil. euro). Cele din taxe şi din comisioane au crescut cu 62% la 14 mil. lei, iar veniturile din alte surse au fost de 15 mil. lei, de aproape trei ori peste cele din perioada ianuarie-martie 2014. Veniturile sunt mai mari tot în contextul achiziţiei Millen­nium, ungurii având de gestionat acum un portofoliu mai mare. Activele totale au ajuns la aproape 9 mld. lei (2 mld. euro), în urcare cu 38% faţă de martie 2014. Comparativ cu decembrie anul trecut, activele totale au crescut cu o treime.

Stocul total al creditelor a crescut într-un an cu o treime, în principal ca efect al achiziţiei Millennium, şi a ajuns la finele lunii martie la 7,8 mld. lei (1,8 mld. euro), în timp ce depozitele atrase au cumulat 4,5 mld. lei, în urcare anuală cu 71%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO