Bănci și Asigurări

OUG 114: Dragnea anunţă că suprataxele pe bănci, telecom şi energie ar putea fi modificate

Liviu Dragnea

Liviu Dragnea

Autor: Mediafax

11.03.2019, 00:05 1189

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat sâmbătă că în a doua parte a lunii guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluţii acceptate de toate părţile din domeniile bancar, energie şi telefonie mobilă.

„Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar şi lucrurile au avansat către o soluţie acceptată de ambele părţi, în condiţiile în care nu renunţăm la obiectivele noastre care au generat Ordonanţa 114. Mă refer la aceste domenii. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică şi o pot face şi pentru asta împreună am gândit un mecanism de stimulare a acestui lucru“, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus că există o diferenţă foarte mare între depozitele populaţiei şi gradul de creditare.

„Împreună am stabilit că se pot face paşi importanţi. Dacă condiţiile pe care le-am avut în vedere, anume condiţiile de creditare să fie mai bune pentru firme şi pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească în creşterea economică, suntem foarte mulţumiţi. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, intenţia noastră a fost şi rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească şi în alte proiecte, dacă li se va permite să investească şi în alte proiecte vor fi obligaţi să-şi mărească capitalul social pentru a acoperi creşterea riscului şi se pare că ne îndreptăm spre o soluţie. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuţii şi pe ceea ce înseamnă energie şi pe ce înseamnă operatori de telefonie mobilă, în aşa fel încât săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliţie cu doamna prim-ministru şi cu miniştrii de resort şi probabil să fie adoptată o eventuală ordonanţă care să completeze Ordonanţa 114 în aceste domenii“, a conchis liderul PSD.

Taxa pe activele financiare ale băncilor poate duce la scăderea economiei României cu 1,2-1,71 puncte pro­centuale, cumulat în 2019 şi 2020, arată un studiu de impact al OUG 114/2018 realizat de Banca Naţională a României (BNR) şi prezentat în premieră de senatorul PNL Florin Cîţu.

„Studiul de impact privind taxa pe activele financiare asupra instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice“, realizat de BNR, include patru scenarii, iar impactul taxei pe activele băncilor asupra creşterii economice este următorul: scenariul 1, -0,64 puncte procentuale în 2019 şi -1,07 puncte procentuale în 2020; scenariul 2, -0,62 puncte procentuale în 2019 şi -0,93 puncte procentuale în 2020; scenariul 3, -0,57 puncte procentuale în 2019 şi -0,79 puncte procentuale în 2020; scenariul 4, -0,55 puncte procentuale în 2019 şi -0,75 puncte procentuale în 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO