Bănci și Asigurări

(P) Cifrele contrazic ştirile false despre industria asigurărilor

(P) Cifrele contrazic ştirile false despre industria...

Autor: Publicitate

21.07.2020, 10:56 210

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România respinge cu fermitate acuzaţiile aduse astăzi întregii industrii de asigurări din România, bazate pe informaţii false sau trunchiate, care nu reflectă realitatea sau angajamentul industriei de asigurări faţă de consumatori, clienţi sau faţă de societate în ansamblul său.

Recomandăm încă o dată organizaţiilor care nu au competenţe în domeniul asigurărilor, dar care au interese în modificarea legislaţiei specifice, să evite prezentarea unor astfel de informaţii distorsionate şi eronat interpretate. Aşa cum am precizat şi anterior, aceste demersuri constante pot dăuna, în mod nejustificat, încrederii clienţilor şi stabilităţii unei întregi industrii cu o importanţă socială şi economică semnificativă. Considerăm, totodată, că respectarea atribuţiilor de către fiecare organizaţie profesională sau instituţie este esenţială pentru buna funcţionare a industriei de asigurări şi, de altfel, a unei societăţi.

 
  • Despăgubiri plătite

Principiul esenţial al asigurărilor, pe baza căruia funcţionează această industrie, constă în plata despăgubirilor. În 2019, conform datelor oficiale, industria a plătit despăgubiri de peste 3,46 milioane de euro în fiecare zi calendaristică. Suma cumulată a despăgubirilor plătite în 2019 a fost mai mare cu peste 167 milioane de euro decât anul precedent. În acest context, afirmaţii de genul „În România, daunele sunt plătite de asigurători conform legii doar ca excepţie şi în niciun caz ca regulă generală” sunt lipsite de fundament şi pot fi interpretate drept tendenţioase sau defăimătoare, în contextul în care sunt contrazise de rapoartele oficiale ale autorităţilor române.

 
  • Piaţa românească de asigurări încontext european

Una dintre particularităţile cu care se confruntă industria de asigurări din România, spre deosebire de alte pieţe europene, inclusiv din Europa Centrală şi de Est, este reflectată de nivelurile ridicate la care au ajuns indicatorii specifici, precum rata daunei şi rata combinată tehnică.

Astfel, rata combinată tehnică (indicator care, simplificat, reflectă raportul dintre despăgubirile plătite, rezervele de daună, alte costuri şi primele brute), a atins în 2019 un nivel de 108,2% pentru întregul segment al asigurărilor generale, 116% pentru segmentul RCA. Un nivel de peste 100% al acestui indicator reflectă faptul că, în general, asigurătorii plătesc mai mult decât încasează, ceea ce pune presiune asupra pieţei.


În plus, referitor la rata daunei, conform unui studiu dat publicităţii de APPA, piaţa de asigurări auto din România înregistrează cel mai mare nivel din Europa Centrală şi de Est, după ce în 2019 a raportat cea mai puternică degradare a raportului dintre daunele plătite şi primele brute subscrise, respectiv o creştere cu peste 5 puncte procentuale a valorii acestui indicator.

 
  • Consiliul Concurenţei

UNSAR a contestat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei legată de o presupusă faptă din 2012, considerând că nu s-a încălcat legislaţia de concurenţă. Procesul se află în desfăşurare.

 
  • Petiţii înregistrate

UNSAR susţine dreptul clienţilor de a utiliza toate mijloacele legale pe care le au la dispoziţie atunci când consideră că sunt neîndreptăţiţi, fiecare petiţie fiind importantă pentru industrie. Însă creşterea numărului de petiţii adresate ASF în 2019 este însoţită de o serie de particularităţinecesare pentru a putea elabora întregul context:

  • numărul de petiţii înregistrate la ASF în 2019 reprezintă 0,13% din totalul contractelor de asigurare încheiate în România şi 1,28% din totalul dosarelor de daune avizate de asigurători în 2019
  • peste 9 din 10 petiţii (92%) s-au referit la poliţe de tip RCA, transmise, într-o proporţie, inclusiv de către unităţi service
  • menţionăm că asigurările RCA reprezintă circa 36% din totalul subscrierilor pieţei de asigurări din România
  • petiţiile unice înregistrate pentru RCA reprezintă 0,31% din numărul contractelor RCA în vigoare la final de 2019, respectiv 4,47% din numărul dosarelor de daună RCA avizate în 2019
  • este important de reţinut că daunele plătite pentru poliţele tip RCA, care reprezintă majoritatea petiţiilor înregistrate în 2019, cumulează peste 657 de milioane de euro (3,12 miliarde de lei), echivalentul a peste 1,8 milioane de euro pe zi. În acelaşi timp, industria de asigurări continuă să plătească daune consistente către un parc auto (din păcate) învechit, în care un sfert dintre autoturismele înmatriculate în România (24%) sunt mai vechi de 20 de ani şi peste trei sferturi (79%) mai vechi de 11 ani.
 

O mare parte a asigurătorilor monitorizează în mod constant, în plus faţă de petiţii, o serie de indicatori care măsoară gradul de mulţumire a clienţilor, precum NPS (Net Promoter Score) şi urmărind ajustarea activităţilor funcţie de feedback-ul clienţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO