Bănci și Asigurări

PAID aşteaptă daune de 26 mil. euro dacă zăpada se topeşte brusc

PAID aşteaptă daune de 26 mil. euro dacă zăpada se topeşte brusc

Marius Bulugea, directorul general al PAID: Daunele provocate de greutatea stratului de zăpadă nu vor fi acoperite, dar inundaţiile sau infiltraţiile provocate de topirea zăpezii intră sub incidenţa poliţei obligatorii. Noi acoperim pagubele din fonduri proprii în limita a 250.000 de euro pentru fiecare eveniment asigurat.

Autor: Ciprian Valentin Botea

24.02.2012, 00:06 518

PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, estimează la 115 milioane de lei (26 mil. euro) valoarea maximă a daunelor pe care le-ar putea plăti în urma eventualelor inundaţii provocate de topirea bruscă a zăpezii.

Numărul locuinţelor potenţial afectate se ridică la aproape 33.000, zonele rurale din sud-estul ţării prezentând cel mai ridicat pericol de inundaţii şi infiltraţii de apă datorate topirii stratului de zăpadă.

"Daunele provocate de greutatea stratului de zăpadă nu vor fi acoperite, dar inun­daţiile sau infiltraţiile provocate de topirea zăpezii intră sub incidenţa poliţei obligatorii. Noi acoperim pagubele din fonduri proprii în limita a 250.000 de euro pentru fiecare eveniment asigurat", a precizat Marius Bulugea, directorul general al PAID.

Sumele necesare până la acoperirea valorii maxime a despăgubirii vor fi recuperate din programul de reasigurare. Contractul de reasigurare încheiat cu aproximativ 50 de companii internaţionale are o capacitate de 300 mil. euro, oficialii PAID afirmând că acest nivel este mai mult decât suficient pentru portofoliul actual al companiei.

PAID avea la sfârşitul lunii ianuarie puţin peste 500.000 de contracte în vigoare, numărul clienţilor fiind într-o scădere continuă în ultima jumătate de an, după ce în luna august fusese atins un maxim de aproape 830.000 de poliţe.

Numărul poliţelor facultative ajungea la 4,4 milioane de contracte la sfâr­şi­tul anului trecut, în condiţiile în care în urmă cu un an şi jumătate numărul aces­tora nu depăşea două milioane de contracte. Vânzările de asigurări de locuin­ţe au fost impulsionate de lansarea sistemului de asigurare obligatorie în iulie 2010, unii asigurători venind cu ofer­te proprii similare poliţei obligatorii.

O poliţă obligatorie costă 10 sau 20 de euro, în funcţie de materialul de construcţie a locuinţei asigurate, acoperind doar daunele produse de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. O asigurare facultativă este mai scumpă, dar acoperă mai multe riscuri şi la sume asigurate mai mari.

Sistemul de asigurare obligatorie trebuia să cuprindă iniţial toate cele 8,4 milioane de locuinţe, dar gradul de cuprindere în asigurare a rămas la mai puţin de 6% după ce legea a fost modificată la sfârşitul lui 2010 şi acum îi scuteşte de obligativitate pe proprietarii care au deja o asigurare facultativă.

PAID încearcă să oprească tendin­ţa de scădere a vânzărilor printr-o nouă modificare a legii. Una dintre măsurile vizate este introducerea unei franşize de 10.000 sau 20.000 de euro la încheierea unei asigurări facultative. Franşiza reprezintă partea din pagubă pe care trebuie să o suporte clientul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO