Bănci și Asigurări

Panama Papers: Încă un român vehiculat în cel mai mare scandal de evaziune fiscală al deceniului

Panama Papers: Încă un român vehiculat în cel mai...

Autor: Andreea Traicu

04.04.2016, 13:14 5374

Corneliu Iacobov a fost condamnat la şapte ani de închisoare în anul 2012 pentru că în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), alături de alte persoane, a prejudiciat rafinăria cu 24.289.450 de lei.

Fost politician şi acţionar majoritar al RAFO, a cumpărat de la Mossack Fonseca compania Ayalex Investments Ltd din insulele Seychelles, o firmă înfiinţată de avocaţii din Panama City cu un an înainte, arată jurnaliştii de la Rise Project, care au participat la investigaţiile ce au dus la dezvăluirile "Panama Papers".

"E o practică obişnuită a firmelor registratare să înfiinţeze şi să stocheze companii “de raft” pe care mai apoi le vând doritorilor. Oferta e largă: firme care au deja câţiva ani de activitate în spate şi dau bine la o privatizare unde nu poţi să apari cu firme nou-nouţe, firme cu directori din Panama, firme cu directori din Niue, corporaţii cu acţiuni la purtător şi aşa mai departe arată investigaţia", scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Despre implicarea lui Corneliu Iacobov jurnaliştii scriu că „În Ayalex, Iacobov este acompaniat de sora sa, Gabriela Cora Nistor. Firma are ca obiect de activitate: deschiderea de conturi bancare şi desfăşurarea de afaceri inclusiv cu terenuri şi proprietăţi imobiliare în Emiratele Arabe Unite”.

Corneliu Iacobov ar fi achiziţionat firma în timp ce dosarul său se judeca iar autorităţile din România nu au dat de urma societăţii unde s-ar putea afla o parte din averea secreta a fostului politician.

În documentele „Panama Papers” apare şi Vasile Frank Timiş, românul cu cetăţenie austaliană care a iniţiat afacerea Roşia Montană. Acesta ar fi folosit, la afacerile începute în România în 1997, o firmă înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca. Sursa citată scrie că omul de afaceri Vasile Frank Timiş s-a numărat printre românii care au apelat la avocaţii din Panama City pentru a demara afaceri pe teritoriul ţării noastre, la jumătatea anilor '90. Vasile Frank Timiş a folosit firma Castle Europa Limited, înfiinţată în Bahamas de avocaţii Mossack Fonseca.

"Baza de date a firmei Mossack Fonseca arată, printre altele, cine a fost miliardarul necunoscut din structura de proprietate a rafinăriei Rafo Oneşti şi ce legături a avut el cu zăcămintele aurifere de la Roşia Montană. Vasile Frank Timiş, iniţiatorul afacerii Roşia Montană, a apelat şi el la aceiaşi avocaţi din Panama City pentru a începe afacerile din România la mijlocul anilor ‘90. Jurnaliştii de investigaţii mai arată că în documente apar şi alte nume cheie în procesul de privatizare a combinatului Alro", se arată în materialul prezentat de Rise Project.

În topul miliardarilor lumii, întocmit în 2011 de revista Forbes, Frank Timiş se afla pe locul 1.057, cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari. El a fost cel care a iniţiat proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană.

GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)