Bănci și Asigurări

Panica din State ajunge pe bursele europene: Acţiunile marilor bănci europene se prăbuşesc, după falimentul Silicon Valley Bank. Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 7,05%, fiind astfel pe cale să înregistreze cea mai mare scădere de la invadarea Ucrainei. Acţiunile Commerzbank au scăzut cu 13,7%, în timp ce Credit Suisse s-a prăbuşit cu peste 14%

Panica din State ajunge pe bursele europene: Acţiunile...

Autor: Ştefan Stan

13.03.2023, 15:13 1649

Acţiunile băncilor din Europa şi Asia s-au prăbuşit luni, după ce măsura luată de Statele Unite de a garanta depozitele creditorului Silicon Valley Bank, banca din domeniul hi-tech care s-a prăbuşit, nu a reuşit să asigure investitorii că alte bănci rămân solide din punct de vedere financiar. 

Indicele bancar european STOXX  a scăzut cu 7,05%, după ce vineri a pierdut 3,78%, fiind astfel pe cale să înregistreze cea mai mare scădere pe două zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Acţiunile Commerzbank au scăzut cu până la 13,7%, în timp ce gigantul Credit Suisse s-a prăbuşit cu peste 14,34%. Deutsche Bank a scăzut cu peste 6,4%, SocGen cu 6,7%, iar Credit Agricole şi HSBC cu peste 4,5% fiecare. Erste şi Raiffeisen au scăzut cu 5%, ING cu 4,8%, Deutsche Bank cu 4,2%, Unicredit cu 8,15% şi Intesa cu 7,37% 

Volumele de tranzacţionare au fost, de asemenea, ridicate, ajungând la 160% din media pe o lună pentru EURO STOXX 50, în timp ce indicele de volatilitate al Europei a sărit la cel mai ridicat nivel din octombrie 2022.

"Există un sentiment de contagiune şi acolo unde vedem o reevaluare în jurul sectorului financiar duce la o reevaluare pe toate pieţele", a declarat Mark Dowding, director de investiţii, BlueBay Asset Management din Londra, pentru Reuters. El a spus că nu crede că multe dintre problemele care afectează băncile americane se vor manifesta în cazul celor europene.