Bănci și Asigurări

Parlamentarii trebuie să voteze omul şi funcţia la BNR, ca să nu se trezească cu "Mugur Isărescu membru simplu al consiliului"

Foto: Octav Ganea

Foto: Octav Ganea

Autor: Iulian Anghel

16.06.2014, 00:06 1227

Opt dintre actualii membri ai Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale (cu excepţia lui Napoleon Pop, susţinut în actualul consiliu de PNL) au depuse la conducerea  Parlamentului candidaturile pentru un nou mandat de cinci ani în în conducerea celei mai prestigioase instituţii de stat.

Până la începerea audierilor se mai pot depune candidature astfel încât se va şti cu siguranţă cine şI pentru ce candidează de abia luni până în prânz.

Comisiile de specialitate ale Parlamentului – buget – finanţe – bănci - îi vor audia pe candidaţii pentru cele nouă locuri în viitorul consiliu de administraţie al BNR, iar plenul se va exprima spre seară prin vot – un vot lipsit de emoţii pentru unii, dar un proces la finalul căruia ar putea apărea, dacă nu surprize majore, cel puţin câteva noutăţi.

Aşa cum arătau  lucrurile duminică, un singur nume nou intrase în joc - Daniel Dănianu (numărul doi în ASF la acest  moment), care  şi-a depus CV-ul fără să precizeze (nici nu este necesar, de altfel) pe ce poziţie candidează. Este posibil ca luni, înainte de reuniunea comisiilor de specialitate, să apară noi candidaturi precum cea a ministrului bugetului Liviu Voinea, un apropiat al premierului Ponta, care ţinteşte o poziţie executivă (de viceguvernator).

Candidează, dintre membrii actualului consiliu, Mugur Isărescu pentru un al cincilea mandate de guvernator (susţinut de toate partidele), Florin Georgescu, pentru un al treilea mandate de primviceguvernator (susţinut de PSD), Cristian Popa, pentru un al patrulea mandate de viceguvernator (susţinut, foarte probabil, de PSD sau de unul dintre partidele satelit, UNPR sau PC, după ce în actualul consiliu a fost susţinut de PDL), Bogdan Olteanu, pentru un al doilea mandat de viceguvernator (susţinut de PNL), Nicolae Dănilă, pentru un al doilea mandat de membru simplu în consiliu (susţinut de PSD, PC sau UNPR), Dinu Marin, pentru un al doilea mandate de membru (susţinut de PSD, PC sau UNPR), Virgil Stoenescu, unul din liderii recunoscuţI ai masonilor, pentru un al treilea mandat de membru (susţinut de PDL) şi Agnes Nagy, pentru un al patrulea mandat de membru al consiliului (susţinută de UDMR).

Având în vedere că majoritatea membrilor CA îşi vor păstra funcţiile, va fi cel mai în vârstă board al Băncii Naţionale care trebuie să găsească noi instrumente prin care să revigoreze cererea internă extreme de slăbită după anii de criză şi să susţină creşterea economică. Actualul board al BNR este considerat destul de conservator, concentrat pe reducerea inflaţiei şi stabilitatea preţurilor şi mai puţin pe noi modalităţI de creştere economică şI susţinere a afacerilor interne a companiilor.

Pentru cei care au paşaport pentru un mandat în viitorul consiliu de administraţie al BNR, este esenţial ca votul să fie dat astăzi, pentru că astăzi este ultima şedinţă a camerelor reunite ale Parlamentului înainte de vacanţa parlamentară. Or, dacă acest lucru nu se întâmplă astăzi, nimeni nu poate şti, în fluida politică de la Bucureşti, ce se va întâmpla până în septembrie, pentru că poziţiile în instituţii de tipul consiliului de administraţie al BNR sunt împărţite în funcţie de algoritmul politic, de putere şi forţă de negociere.

Însă, spun actorii din această piesă, nu este cazul ca votul să fie amânat.

“Ei, majoritatea parlamentară, vor tranşa problema mâine (luni - n.red.). Nu vor să se complice până la toamnă, ar da şi prost mai ales că este vorba despre BNR. Ca să se întâmple un scenariu al amânării, ar trebui să apară neînţelegeri în sânul puterii, dar nu este cazul”, opinează Gheorghe Ialomiţianu, membru în Comisia de buget-finanţe a Camerei, fost ministru PDL al Finanţelor.

O opinie în sensul că votul nu va fi amânat o are şi social-democratul Cosmin Nicula, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului: “Nu există niciun motiv ca votul să fie amânat, totul se va termina mâine (luni – n.red.).

În mare lucrurile fiind stabilite, au mai rămas de pus la punct micile amănunte şi doar în cadrul Uniunii Social Democrate (PSD, PC şi UNPR), în condiţiile în care PNL, PDL şi UDMR care au dreptul “algoritimic” la o singură poziţie fiecare în cadrul consiliului de administraţie, şi-au anunţat deja favoriţii.

USD a luat caimacul, are cinci poziţii de împărţit în viitorul consiliu de administraţie al BNR (care intră în pâine la 10 octombrie, după expirarea mandatului actualului consiliu), faţă de trei poziţii în actualul board. Prin urmare, mai are de oferit încă două poziţii extreme de râvnite de membru în CA al BNR (salariul de membru neexecutiv este de aproximativ 4.000 de euro lunar, iar de membru executiv de 13 - 15.000 de euro lunar).

Aşadar, pe lângă “intangibilii” susţinuţi de PSD în actualul consiliu (Georgescu, Dănilă şi Dinu Marin) care îşi vor reînnoi mandatele, sub semnul întrebării mai este un loc, maximum două în consiliu şi o singură funcţie executivă, cea de viceguvernator, deţinută actualmente de Cristian Popa (cea de-a doua funcţie de viceguvernator aparţine PNL care îl susţine pe Bogdan Olteanu).

PSD va decide astăzi, înainte de reuniunea Parlamentului, pe cine din afara “sferei intangibile” va susţine în viitorul consiliu. Aşteaptă susţinerea social-democraţilor sau a UNPR şi PC, Daniel Dăianu, Cristian Popa (susţinut în 2009 pentru funcţia de viceguvernator de PDL), dar şi Liviu Voinea şi, posibil, Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finanţe, după  cum scria săptămâna trecută Mediafax. Aşadar, aici sunt cel puţin trei pretendenţi pe două funcţii – cea de membru simplu a lui Napoleon Pop care nu mai este susţinut de niciun partid (fusese susţinut în 2009 de PNL), şi cea de membru executiv (viceguvernator) pe care Cristian Popa vrea să şi-o menţină, dar la care ar putea aspira şi Daniel Dăianu sau Liviu Voinea. Există şi posibilitatea ca PNL să nu primească o poziţie executivă şi să pice Bogdan Olteanu.

Lucrurile trebuie tranşate în această dimineaţă pentru că, în comisiile de specialitate, grupurile parlamentare trebuie să-şi stabilească omul şi funcţia pentru care îl susţine, întrucât, aşa cum explică preşedintele Comisiei de buget a Senatului, în lipsa acestei proceduri “ne putem trezi cu Mugur Isărescu membru simplu al consiliului”.

“Candidaturile sunt pe funcţii. Isărescu candidează pentru poziţia de guvernator, Georgescu pentru cea de primviceguvernator şi tot aşa. Altfel ne putem trezi cu Mugur Isărescu membru simplu al consiliu”.

 

 “Cei 45” care decid cine va ţine frâiele politicii monetare în următorii cinci ani
 

Candidaţii pentru un loc în consiliul de administraţie al BNR vor fi audiaţi astăzi, înainte de votul din plen, de comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului – un examen esenţial pentru că aici votul “pentru” sau “împotrivă” este dat individual, în vreme ce în plen votul este pentru întreg consiliu de administraţie, în bloc.

Comisia de specialitate a Camerei este compusă din 34 de deputaţi şi este condusă de un liberal – Eugen Nicolăescu, fostul ministru al sănătăţii.

Comisia de specialitate a Senatului are 11 membri şi este condusă de social-democratul Vasile-Cosmin Nicula.
 


Componenţa Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor
 

Conducerea:

Eugen Nicolăescu (PNL) – preşedinte

Claudiu Manda (PSD) – vicepreşedinte

Viorel Ştefan (PSD) – vicepreşedinte

Mihai-Aurel Donţu (PNL) – secretar

Andreea-Maria Paul (PDL) – secretar

 

Membri:

Ana Birchall – PSD

Daniel Chiţoiu – PNL

Gheorghe Coibanu – PSD

Erland Cocei – PNL

Aurelia Cristea – PSD

Ion Cupă - PNL

Constantin Dascălu – PDL

Adrian Diaconu – PSD

Anton Doboş - PNL

Mircea Dobre – PSD

Gheorghe Dragomir – PNL

Ioana Dumitru – PPDD

Erdei Istvan – UDMR

Eleonora Hărău – PNL

Ioan Hulea – PSD

Monica Iacob Ridzi – PPDD

Gheorghe Ialomiţianu – PDL

Miron Ignat – Minorităţi

Adrian Miroslav Merka – Minorităţi

Adrian Mocanu – PSD

Cornelia Negruţ – PC

Iuliau Nosa – PSD

Dumitru Pardău – PNL

Petru Petrescu – PSD

Octavian Petric – PSD

Vasile Popeangă - PSD

Gheorghe Roman – PSD

Ştefan Stoica – PDL

Aurel Vlădoiu – PSD

 

Componenţa Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat

 

Conducere:

Cosmin Nicula (PSD) – preşedinte

Iulian Dumitrescu (PNL) – vicepreşedinte

Leonardo Badea (PSD) – secretar

 

Membri:

Marius Isăilă - PSD

Mărinică Dincă - PDL

Marius Bota – PSD

Marius Bălu – PDL

Akos Daniel Mora – PNL

Vegh Alexandru – UDMR

Viorel Arcaş - PSD

Petru Ehegartner PNL

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO