• Leu / EUR4.8079
  • Leu / GBP5.7552
  • Leu / USD4.4355
Bănci și Asigurări

Parlamentul European a aprobat plafonarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu carduri

Parlamentul European a aprobat plafonarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile cu carduri

Regulamentul, care are nevoie şi de aprobarea formală a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru şi 26 voturi împotrivă, potrivit BBC News.

Documentul stipulează plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacţiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, atât pentru tranzacţiile transfrontaliere, cât şi pentru operaţiunile naţionale.

În cazul cardurilor de credit, statele UE vor putea reduce plafonul comisioanelor interbancare 0,3%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, regulamentul va duce la creşterea nivelului de transparenţă în privinţa comisioanelor interbancare şi la extinderea mediului concurenţial în sectorul plăţilor cu carduri, prin reglementarea unor probleme privind autorizaţiile de funcţionare şi alţi factori care au îngrădit până în prezent libertatea comercianţilor de a-şi alege procesatorii de plăţi, potrivit Comisiei.

"Costurile suportate de comercianţi şi consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive şi netransparente. Acest regulament va plafona nivelul comisioanelor interbancare, va creşte transparenţa acestora şi va elimina un obstacol din calea tehnologiilor de plată inovatoare. Întrucât cardurile reprezintă cel mai utilizat instrument pentru plăţile online, regulamentul va fi şi un pas important pentru finalizarea Pieţei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Limitarea comisioanelor interbancare a fost adoptată şi de Guvernul României, un proiect de lege pe această temă fiind trimis Parlamentului spre adoptare în aprilie anul trecut. Documentul adoptat de Guvern stipulează şi limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoană, respectiv 10.000 lei/persoană.

Proiectul de lege a stârnit reacţii aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentanţii celor două mari companii de carduri, MasterCard şi Visa, au reacţionat imediat după lansarea publică a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de altă parte, reprezentanţii marilor retaileri au cerut aplicarea imediată a reducerilor de comisioane, spunând că piaţa cardurilor ar fi profitabilă pentru bănci chiar şi în absenţa comisioanelor.

În prezent, în Uniunea Europeană sunt în circulaţie aproximativ 760 milioane de carduri bancare (1,5 carduri pe cap de locuitor), iar valoarea tranzacţiilor cu acest tip de instrument depăşeşte 100 miliarde de euro pe an.

În România, la finele anului 2013 existau în circulaţie 14,1 milioane carduri valide, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzacţii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plăţi la comercianţi, potrivit datelor BNR.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8079
Diferență: 0,1145
Ieri: 4.8024
Azi: 4.4355
Diferență: -0,0901
Ieri: 4.4395
Azi: 5.7552
Diferență: 0,4731
Ieri: 5.7281
Azi: 4.5355
Diferență: 0,2165
Ieri: 4.5257