Bănci și Asigurări

Patria Bank a vândut către Kruk un pachet de 934 credite neperformante, în valoare de circa 331,5 milioane lei

Patria Bank a vândut către Kruk un pachet de 934...

Autor: Roxana Rosu

25.01.2019, 14:15 1517

Patria Bank a vândut către compania de colectare de creanţe Kruk România un pachet de credite neperformante cu o valoare nominală totală de circa 331,5 milioane lei.

Pachetul include 934 de contracte de credit garantate acordate persoanelor juridice şi fizice, iar tranzacţia s-a derulat pe 23 ianuarie.

Această vânzare reprezintă a doua etapă în cadrul proiectului de vânzare de portofolii neperformante iniţiat de Patria Bank în anul 2018, pentru atingerea obiectivelor de business şi imbunătăţirea indicatorilor de profitabilitate.

Patria Bank, instituţie de credit de­ţi­nută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), a înregis­trat în primele nouă luni din 2018 venituri totale din ex­ploatare de 114 milioane de lei, faţă de 108,6 milioane de lei în perioada similară a anului 2017, şi o pierdere de 19,9 milioane de lei, cu 25% mai mică decât pierderea din ianuarie-septem­brie 2017. Potrivit raportului financiar, banca  a inclus în bugetul pe anul 2018  acţiuni care să contribuie la performanţa financiară, constând în acţiuni de valorificare a activelor neproductive şi a celor neperformante.

Patria Bank este banca rezultată din fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank. Patria Bank (fosta Nextebank) a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Banca Comercială Carpatica şi a rămas listată la Bursa de Valori Bucureşti.

Rata creditelor neperformante (non-performing loans - NPL) din sistemul bancar a intrat sub pragul de 5% la finalul lunii noiembrie a anului trecut, situându-se la 4,98%, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în no­iem­brie 2017 rata NPL trecea de 7%. Rata a scăzut treptat în ultimii ani pe măsură ce băncile au începută să vândă creditele cu probleme. În prima jumătate a anului 2018 băncile locale au vândut credite neperformante de circa un miliard de euro, potrivit BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO