Bănci și Asigurări

Patria Credit IFN, specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a obţinut în 2023 un profit net de 8,5 mil. lei, în creştere cu 44%. Portofoliul de credite: +14%

Patria Credit IFN, specializată în acordarea de...

Autor: Roxana Rosu

30.05.2024, 10:40 145

Patria Credit IFN, instituţie financiară nebancară specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat în 2023 un profit net de 8,54 mil. lei, în creştere cu 44%, iar portofoliul de credite a urcat cu 14%, la 184 mil. lei. 

Vânzările de credite noi au înregistrat o uşoară creştere faţă de 2022 (+1%) până la 94 mil. lei.

În structura portofoliului se menţine ponderea ridicată a agriculturii, astfel încât 81% din portofoliul de credite au fost acordate clienţilor din acest domeniu. De asemenea, 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiţii, iar cea mai mare parte din portofoliu este securizat cu garanţii prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiţii (InvestEU, Easi). 

Anul 2023 a adus pentru Patria Credit o serie de realizări prin care ne-am menţinut în topul instituţiilor financiare nebancare ca actor responsabil şi implicat în incluziunea financiară din mediul rural. Prin tot ceea am iniţiat şi am creat anul trecut am adus pentru micii antreprenori din mediul rural noi resurse şi posibilităţi de dezvoltare, spune Raluca Andreica, director general al Patria Credit. 

Totodată, adaugă ea, Patria Credit IFN a încheiat anul 2023 prin semnarea contractului cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei). În anul 2023, Patria Credit a fost recertificată pentru următorii patru ani, de către Comisia Europeană, îndeplinind toate cerinţele obligatorii de conformare cu Codul european de bună conduită pentru furnizarea de microcredite. Codul defineşte un set de standarde comune pentru sectorul microfinanţării din Europa. Alături de parteneriatul cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), în 2023, Patria Credit a semnat mai multe acorduri cu parteneri internaţionali, printre care şi cel cu REDI - Roma Entrepreneurship Development Initiative.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels