Bănci și Asigurări

Patriciu s-a inteles cu Erste pentru preluarea Anglo-Romanian Bank

Patriciu s-a inteles cu Erste pentru preluarea Anglo-Romanian Bank
17.11.2008, 21:17 166

Omul de afaceri Dinu Patriciu a ajuns la un acord cu Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, in vederea preluarii Anglo-Romanian Bank, care face parte din grupul BCR, afirma surse bancare.

Valoarea tranzactiei este estimata la circa 100 mil. euro si ar putea fi finalizata in curand.
Patriciu face astfel inca un pas pe piata serviciilor financiare, dupa ce in primavara a cumparat o firma de brokeraj bursier, in timp ce BCR, care controleaza 100% din Anglo-Romanian Bank, obtine o injectie de lichiditate bine-venita intr-o perioada in care resursele de finantare se diminueaza puternic pe pietele bancare. BCR inca asteapta si 244 mil. euro pe vanzarea diviziei de asigurari, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare inchiderii tranzactiei. Pana la inchiderea editiei, Patriciu nu a putut fi contactat pentru detalii.
Conform unor surse de pe piata financiara, el intrase in discutii cu austriecii de-abia in cursul lunii august, dupa ce unii dintre investitorii care isi exprimasera deja interesul se retrasesera din cursa.
Anglo-Romanian Bank va deveni astfel prima institutie de credit din strainatate cu capital privat romanesc. Banca este interesanta pentru Patriciu prin prisma expunerii substantiale pe care o are in tari din Comunitatea Statelor Independente, inclusiv in Kazahstan si Georgia - doua state de interes pentru afacerile antreprenorului. In Kazahstan este inregistrata compania KazMunay Gaz, care a cumparat anul trecut de la Patriciu 75% din actiunile Rompetrol. Cu banii obtinuti din aceasta tranzactie, el a infiintat in Olanda un fond de peste un miliard de euro, prin care ar urma sa finanteze preluarea Anglo-Romanian Bank.
Fiind vorba de o banca inregistrata in Marea Britaniei, vanzarea era conditionata de obtinerea de catre potentialul cumparator a avizului autoritatii de supraveghere de la Londra. De altfel, tocmai licenta bancara britanica si vechimea de 35 de ani a brandului sunt considerate doua dintre elementele cele mai valoroase ale acestui activ.
Pe langa conexiunile de afaceri din spatiul CSI si din Europa Centrala si de Est, surse bancare afirma ca Anglo-Romanian Bank poate fi transformata cu usurinta intr-un "boutique" de investment banking si asset management care sa deserveasca o clientela cu lichiditati substantiale, in acest sens fiind din nou important accesul direct la pietele financiare din Londra.
Erste Bank a confirmat inca de la inceputul acestui an ca Anglo-Romanian Bank este de vanzare. Initial, termenul fixat pentru depunerea ofertelor era la jumatatea lunii septembrie, insa apoi a fost decalat, fara a fi precizat un nou termen limita.
Patriciu a inceput sa-si arate interesul pentru piata serviciilor financiare din primavara acestui an, cand a cumparat de la UniCredit compania de brokeraj UniCredit Securities, pe care a redenumit-o Tailwind, anuntandu-si intentia de a o dezvolta la nivel international. In toamna, i-a schimbat din nou numele, in Fairwind Securities, din cauza ca marca fusese deja inregistrata. Firma are o cota de piata de circa 1% la 10 luni, ocupand locul 35 din 77 in clasamentul brokerilor.
La sfarsitul anului trecut, austriecii au angajat banca de investitii Rotschild&Sons sa se ocupe de procesul de vanzare a Anglo-Romanian Bank ca project leader.
Banca este vanduta la pachet cu toate sucursalele, Erste Bank considerand ca operatiunile de la Londra, Frankfurt si Bucuresti sunt mai valoroase combinate decat separate. Erste a lucrat cu Rotschild si la privatizarea BCR, si la vanzarea participatiei detinute la Asiban.
Preluarea bancii de catre Dinu Patriciu ar urma sa fie singura tranzactie din acest an cu incidenta si pe piata bancara locala, dupa ce in cursul anului au mai circulat zvonuri legate de anumite negocieri pentru vanzarea Bancii Carpatica sau a Libra Bank.
Anglo-Romanian Bank are active de peste jumatate de miliard de euro, un capital social de peste 100 mil. euro si un profit net pe 2007 de aproape 10 mil. euro.
Portofoliul de credite s-a ridicat la 474,5 milioane de euro, 89% fiind finantari acordate pe piete emergente din Europa Centrala si de Est si mai ales in tarile din Comunitatea Statelor Independente, majoritatea pe termen scurt.
Sucursala din Frankfurt functioneaza mai ales ca banca corespondenta, fiind folosita in trecut de BCR pentru procesarea de plati externe.
Activele bilantiere au insumat anul trecut 536 mil. euro, in scadere cu 4% fata de 2006. Banca are 143 de angajati, dintre care 106 in Romania, 23 la Londra si 14 la Frankfurt, profitul brut pe salariat fiind de 95 de euro.
Anglo-Romanian Bank are sucursale la Bucuresti si Frankfurt si agentii la Constanta, Sibiu si Timisoara.
Anul trecut, sediul din Bucuresti, aflat in proprietatea bancii, dar fara teren, a fost reevaluat de firma Romcontrol la 572.000 de euro. Pe baza costului istoric, valoarea contabila ar fi fost de 611.000 de euro. Birourile din Londra si Frankfurt sunt folosite in leasing, contractele expirand in 2010, respectiv 2012.
2008 a fost pentru banca un an de tranzitie, in asteptarea noului proprietar.
De cand a preluat BCR, Erste nu a schimbat conducerea executiva a Anglo-Romanian, pastrandu-i pe Thomas Butler CEO si pe Mihai Radoi director executiv. Ramane de vazut ce schimbari va face Patriciu.
Anglo-Romanian Bank a fost infiintata in 1973 pentru accesarea pietelor financiare din Europa de Vest.
Initial a fost un joint-venture intre fosta Bancorex (50%), Barclays (30%) si JP Morgan (20%). Din 1998 a fost preluata integral de Bancorex, iar in 2001 actionar unic a devenit BCR, care preluase o buna parte din activele viabile ale Bancorex dupa lichidarea acesteia.
In 2004, au fost inglobate in structura Anglo-Romanian alte doua subsidiare ale BCR - Banque Franco-Roumaine si Frankfurt Bucharest Bank, biroul de la Paris fiind ulterior inchis.
Dupa mai multe evaluari, austriecii au hotarat anul trecut sa vanda banca in conditiile in care Erste detine o sucursala proprie la Londra, iar cea din Frankfurt nu a fost considerata atat de importanta. Austriecii au hotarat totusi sa nu deruleze un proces de vanzare cu cerere publica de oferte.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO