• Leu / EUR4.9264
  • Leu / GBP5.8439
  • Leu / USD4.8175
Bănci și Asigurări

Patronatul Industriei de Asigurări şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci susţin că plafonarea tarifelor va transforma piaţa RCA într-o piaţă impredictibilă. Pierderile pe care introducerea plafonării le va genera vor pune în dificultate capacitatea de despagubire a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor.

Patronatul Industriei de Asigurări şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci susţin că plafonarea tarifelor va transforma piaţa RCA într-o piaţă impredictibilă. Pierderile pe care introducerea plafonării le va genera vor pune în dificultate capacitatea de despagubire a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor.

Autor: Mircea Nica

22.02.2022, 13:41 71

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) susţin că o eventuală adoptare a proiectului de Hotărâre de Guvern care vizează o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor asigurărilor RCA va transforma piaţa RCA într-o piaţă impredictibilă şi va pune în dificultate capacitatea de despăgubire a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii PIAR şi FSAB.

“Este surprinzător cum această tema a fost readusă pe masa Guvernului, după ce această instituţie a emis pe 26 ianuarie 2022 un aviz negativ pentru un proiect legislativ similar (b536/2021, L38/2022, aflat la data prezentă în dezbaterea Senatului). O astfel de măsura ce a vizat plafonarea tarifelor asigurărilor RCA a fost instituită şi în cursul anilor 2016 – 2017, generând o destabilizare profundă a pieţei de asigurări, provocând pierderi uriaşe pentru investitorii din această piaţă şi declanşând procedura de infringement de cǎtre Uniunea Europeanǎ”, au spus reprezentanţii celor două organizaţii.

Tarifele asigurării RCA sunt calculate pe baza unor date statistice obiective, în aşa fel încât să poată permite plata daunelor, a căror frecvenţă şi severitate sunt, din păcate, foarte ridicate în România, cunoscându-se faptul că România este fruntaşăla numărul de decese din accidente rutiere. Aşa cum s-a întâmplat în trecut, pierderile pe care introducerea plafonării le va genera pentru piaţa de asigurări vor pune în dificultate capacitatea de despagubire echitabilă a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor,

Aşadar, pe lângă impactul finaciar evident, respectiv generarea de pierderi, vor fi impactate negativ şi aspecte ce ţin de stabilitatea sectorului de activitate şi a forţei de muncă, într-o piaţă a muncii foarte tensionată din cauza lipsei specialiştilor şi a costurilor în continuă creştere.

“Astfel, considerăm că o plafonare a tarifelor va transforma piaţa RCA din România într-o piaţă impredictibilă, destabilizată deja de falimentul succesiv al unor asigurători RCA de mari dimensiuni (cel mai recent fiind cel al City Insurance), în detrimentul angajaţilor din sector şi al persoanelor prejudiciate”, au mai transmis reprezentanţii PIAR şi FSAB.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9264
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9263
Azi: 4.8175
Diferență: -0,3104
Ieri: 4.8325
Azi: 5.8439
Diferență: -0,668
Ieri: 5.8832
Azi: 5.0450
Diferență: 0,1211
Ieri: 5.0389