Bănci și Asigurări

Patronatul Român al Brokerilor, Patronatul Industriei de Asigurări şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci critică plafonarea tarifelor RCA propusă de ASF

Limitarea tarifelor RCA decisă în 2016, chiar şi pentru o perioadă de 6 luni, a declanşat reacţia Comisiei Europene, fapt pentru care România încă are deschisă o cauză de infringement.

Limitarea tarifelor RCA decisă în 2016, chiar şi pentru o perioadă de 6 luni, a declanşat reacţia Comisiei Europene, fapt pentru care România încă are deschisă o cauză de infringement.

Autor: Mircea Nica

23.02.2022, 00:05 304

Patronatul Român al Brokerilor nu este de acord cu proiectul de plafonare a tarifelor RCA la tarifele de referinţă. Proiectul prevede şi plafonarea comisioanelor brokerilor la 5% din valoarea primei brute încasate Patronatul Industriei de Asigurări şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci susţin că plafonarea tarifelor va transforma piaţa RCA într-o piaţă impredictibilă Pierderile pe care introducerea plafonării le va genera vor pune în dificultate capacitatea de despăgubire a persoanelor prejudiciate şi asiguraţilor.

Patronatul Român al Broke­ri­lor de Asigurare (PRBAR) a trans­mis un memoriu Ministerului de Finanţe, Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) şi Consi­liu­lui Concurenţei prin care susţin că, atât plafonarea comisioanelor socie­tă­ţilor de distribuţie în asigurări la 5% din valoare primei încasate, cât şi alte efecte printre care crearea pre­miselor unui potenţial nou fali­ment şi probabilitatea unui nou in­fringe­ment împotriva României, ar duce la exagerbarea crizei existente pe piaţa asigurărilor RCA, conform unui document transmis de repre­zen­tanţii PRBAR.

„Atragem atenţia asupra nu­me­roa­selor vicii de legalitate care afec­tea­ză proiectul şi care, pe de o parte, fac certă desfiinţarea actului nor­mativ pro­pus în cadrul unui control de legalitate ce va fi de­­clan­şat iar, pe de altă parte, va avea con­secinţe socio-econo­mice deo­se­bit de grave care nu au fost avu­te în ve­dere la redactarea Proiec­tu­lui şi care vor conduce la exa­cer­ba­rea cri­zei exis­ten­te pe piaţa asigu­ră­ri­lor RCA din România“, susţine Adriana Grecu, preşedintele PRBAR, în cadrul documentului trans­­mis către cele trei instituţii de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO