Bănci și Asigurări

Patronatul Român al Brokerilor nu este de acord cu proiectul de plafonare a tarifelor RCA la tarifele de referinţă. Proiectul prevede şi plafonarea comisioanelor brokerilor la 5% din valoarea primei brute încasată

Patronatul Român al Brokerilor nu este de acord cu...

Autor: Mircea Nica

22.02.2022, 11:03 380

Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR) a transmis un memoriu Ministerului de Finanţe, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliului Concurenţei prin care susţin că, atât plafonarea comisioanelor societăţilor de distribuţie în asigurări la 5% din valoare primei încasate, cât şi alte efecte printre care crearea premiselor unui potenţial nou faliment şi probabilitatea unui nou infringement a României, ar duce la exagerbarea crizei existente pe piaţa asigurărilor RCA, conform documentului transmis de reprezentanţii PRBAR.

“Atragem atenţia asupra numeroaselor vicii de legalitate care afectează Proiectul şi care, pe de o parte, fac certă desfiinţarea actului normative propus în cadrul unui control de legalitate ce va fi declanşat iar, pe de altă parte, va avea consecinţe socio-economice deosebit de grave care nu au fost avute în vedere la redactarea Proiectului şi care vor conduce la exagerbarea crizei existente pe piaţa asigurărilor RCA din România”, susţine Adriana Grecu, perşedintele PRBAR, în cadrul documentului transmis către cele trei instituţii de stat.

Plafonarea comisioanelor poate conduce la un scenario în care aproximativ 20.000 de distribuitori independenţi sunt eliminaţi de pe piaţă în decurs de maxim 2-3 luni. În această ipoteză, aproximativ 700.000 de poliţe de asigurare vor trebui emise direct de societăţile de asigurări, care nu pot crea această capacitate operaţională într-un timp scurt.

Consecinţa directă va consta în existenţa, în fiecare lună, a aproximativ 350-500 mii de consumatori care vor întâmpina reale probleme în accesarea produselor de asigurare, adică efectul exact contrar celui indicat în nota de fundamentare a Proiectului, au mai adăugat reprezentanţii PRBAR.

“Prin urmare, PRBAR solicită excluderea din Proiect a prevederilor care vizează plafonarea comisioanelor de distribuţie şi solicită invitaţie la toate consultările de lucru care vor avea loc cu privire la acest Proiect, în scopul susţinerii punctului de vedere, care are drept obiectiv protejarea intereselor consumatorilor de asigurare, dar şi evitarea colapsului generalizat al sectorului de distribuţie asigurări, în care activează peste 40.000 de profesionişti şi angajaţi”, aumai explicat reprezentanţii PRBAR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO